Külföld

Szijjártó nem akar új hidegháborút, mégis aláírta az oroszokat agresszornak nevező nyilatkozatot

rtl.hurtl.hu

2022. január 24. 13:53

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nem akarunk egy Kelet-Nyugat konflitkus áldozatává válni. A kijevi magyar nagykövetséget nem evakuálják a háborús veszély ellenére.

El kell kerülni egy újabb hidegháborút, illetve a hidegháborús hangulat szítását, az ugyanis egyszer már tragikus következményekkel, elvesztegetett évtizedekkel járt Közép-Európában. Nem akarunk semmilyen Kelet-Nyugat konfliktus áldozataivá válni – mondta az Ukrajnával kapcsolatos NATO-orosz feszültséggel összefüggésben Szijjártó Péter egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

Mint ismert, az Egyesült Államok és több más NATO-tagország szerint is Oroszország invázióra készül Ukrajna ellen, amivel szemben komoly ellenlépésekkel fenyegetnek. Bár zajlanak a tárgyalások a NATO és Oroszország között, az oroszok követeléseit a Nyugat nem hajlandó elfogadni.

Moszkva azt akarja, hogy minden szövetséges katonát és fegyvert vonjanak ki a kelet-európai tagországokból (köztük Magyarországról), továbbá egyetlen volt szovjet tagállam (így Ukrajna) se csatlakozhasson a jövőben a NATO-hoz.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, Magyarország minden intézkedést ellenez, amely élezi az ukrajnai helyzetet, ezzel szemben viszont minden olyat támogat, amely segíti a konfliktus tárgyalásos rendezését. Szerinte „véget kell vetni mindenfajta hisztériakeltésnek”. Közép-Európa ugyanis rá van szorulva az orosz energiahordozókra, és nem minden NATO-szövetséges értékeli ugyanúgy az ukrajnai helyzetet.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy egyelőre nem tervezik evakuálni sem a kijevi magyar nagykövetség diplomatáit, sem a családtagjaikat, és az utazási tanácsok módosítása sincs most napirenden.

A hvg.hu cikke rámutatott, hogy bár Szijjártó enyhébb hangnemet ütött meg Oroszországgal szemben, a magyar külügyminiszter is megszavazott egy olyan állásfoglalást az uniós külügyminiszterek tanácsában, amely egyértelműen Oroszországot nevezi meg az ukrajnai konflitkus okának.

a Tanács elítéli Oroszország folyamatos agresszív fellépéseit és fenyegetéseit Ukrajnával szemben, és felszólítja Oroszországot, hogy enyhítse az eszkalációt, tartsa be a nemzetközi jogot és vegyen részt konstruktív párbeszédben a létrehozott nemzetközi mechanizmusokon keresztül.

– fogalmaz a nyilatkozat.

Orbán Viktor miniszterelnök már beharangozott februári moszkvai látogatását Vlagyimir Putyin orosz elnöknél a sajtótájékoztatón Szijjártó „természetesnek” nevezte ebben a válsághelyzetben is. Azzal érvelt, hogy vajon Joe Biden amerikai elnököt vagy Antony Blinken külügyminisztert „mikor fogják elkezdeni kritizálni, hiszen az elmúlt időszakban mindketten többször is egyeztettek orosz kollégáikkal”.

Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Külföld#szijjártó péter#oroszország#nato#ukrajna#hidegháború#nagykövetség

Címlapról ajánljuk