Belföld

Az év helyesírási vitája pattant ki a kormány árbefagyasztásából

Bordás GáborBordás Gábor

2022. január 14. 15:13

Csirke far-hát vagy csirkefarhát, az itt a kérdés.

Noha Orbán Viktor az első bejelentés alkalmával elfeledkezett róla, a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely tisztázta, hogy a csirke far-hát is bekerült azon alapvető élelmiszerek közé, amelyeknek az árát a tavaly október 15-ei szinten befagyasztotta a kormány.


A mindennapi beszédben sokak számára a szegénységet szimbolizáló termék így némileg váratlanul a közélet fókuszába került, várhatóan a médiában, politikusok nyilatkozataiban is gyakran találkozhatunk vele az következő napokban, ezért az RTL hírigazgatóságán is ellenőriztük a kifejezés helyes írásmódját.

A helyesírási szótárak által rögzített csirke far-hát azonban többünkből is heves tiltakozást váltott ki. „A farhát ebben az esetben nem a csirke fara és a csirke háta, hanem egy húsipari egység, amit fizikailag sem bontanak szét, hanem egyben árulják. A farhát tehát olyan »alkatrész«, mint például rövidkaraj, ezért viszont úgy kellene írni, mint a csirkemellet vagy a csirkecombot” – érvelt például az egyik kollégánk.

Hogy pontot tegyünk az ügy végére, megkerestük Mártonfi Attila nyelvészt, az Osiris Helyesírás egyik szerzőjét, aki elmondta: a csirke far-hát írásmódot úgynevezett többszörös összetételek írására vonatkozó szabály (régebbi nevén mozgószabály) indokolja, miszerint ha egy mellérendelő összetétel kerül egy többszörös összetétel elő- vagy utótagjába, akkor ez a helyes forma. Ilyen például még a kutya-macska barátság, az élet-halál harc vagy a nap-éj egyenlőség.

Nem csoda azonban, hogy a csirke far-hát megzavarta a fejünket, hiszen mint Mártonfi Attila hozzáfűzte, 

nagyon ritka, hogy az utótagba kerül a mellérendelő összetétel, hirtelen nem is jut eszembe több ilyen, talán a csirke far-hát az egyetlen jó példa erre.

A kérdés tehát eldőlt, ennek ellenére kíváncsian várjuk, a nyelvhasználatban melyik verzió kerül majd túlsúlyba. Márki-Zay Péter például egy pénteki Facebook-posztja alapján egyelőre nem mélyedt el a témában, ám ezt már csak azért is túlzás lenne felróni, mert az ő neve is sokaknak feladja a leckét, sőt, tapasztalataink szerint kisebbségben vannak azok, akik helyesen ragozzák: Márki Zayval.

 

#Belföld#csirke far-hát#árbefagyasztás#árstop#orbán viktor#gulyás gergely#helyesírás

Címlapról ajánljuk