Svédasztalos étkeztetést vezetnének be a menzákon
2022. január 7. 16:37
Lassan már csak azok maradnak a közétkeztetési rendszerben, akik rászorultsági alapon, ingyen jutnak az ételhez.
Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) – írta a Magyar Nemzet.
A szervezet szerint hiába próbálják évek óta megújítani a szektort, a közétkeztetés minden területe megérett a felülvizsgálatra.
Zoltai Anna, Közszöv elnöke szerint lassan már csak azok maradnak a közétkeztetési rendszerben, akik rászorultsági alapon, ingyen jutnak az ételhez.
Különösen a városokban vagy a gazdagabb településeken már a harmadikosok közül is sokan elfordulnak a közétkeztetéstől, a felső tagozatosok és középiskolások közül pedig nagyon kevesen vesznek részt az iskolai étkeztetésben. Ráadásul az is nagyon szomorú, hogy úgy tűnik, nincs értéke az ételnek a gyermekek körében, a konyhákon hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik – mondta.
A szövetség elnöke szerint ennek oka, hogy bár az állam jelentős költségvetési forrást biztosít a közétkeztetésre, ennek ellenére
a minőség folyamatosan romlik.
Ahová csak a jogszabály megengedi, betolakszik az ócska, harmadosztályú helyettesítő élelmiszer. Így kerül a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék a jó minőségű alapanyagok helyett – fogalmazott.
Nyitókép: Képünk illusztráció – Fotó: Illyés Tibor/MTI