Belföld

A MOK szerint a háziorvosok megütköztek Kásler Miklós utasításán

rtl.hurtl.hu

2021. december 30. 12:00

Függetlenítenék az oltási tevékenységet a háziorvosi rendelőktől.

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának közleménye szerint „megütközéssel kapta kézhez minden háziorvosi szolgáltató György István államtitkár úr felkérését, Müller Cecília tisztifőorvos asszony elrendelő határozatát és Kásler Miklós miniszter úr utasítását a héten."

Azt javasolják, hogy függetlenítsék az oltási tevékenységet a háziorvosi rendelőktől és szakrendelőktől járásonként megszervezett oltó és tesztközpontok felállításával, 

hogy a háziorvosok és szakrendelők visszatérhessenek két éve elmaradt szűrési-gondozási tevékenységükhöz.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, januárban minden háziorvosnak kötelezően vállalnia kell hétvégét, amikor oltani fog. Aki nem így tesz, annak akár 5 millió forintos bírsággal kell számolnia. A közleméyn szerint a januári oltási tevékenységnél ésszerű lenne, ha az teljesíthető lenne a praxisközösségek, azonos telephelyen dolgozó háziorvosok, vagy bármilyen más az alapellátás szereplőinek önálló szerveződése révén a megyei kormányhivatalokkal történt egyeztetést követően. 

Kásler Miklós rendelte el, hogy a háziorvosoknak mindenkit vissza kell hívniuk, a MOK Háziorvosi Csoportja itt is finomhangolna. Szerintük 

ez a praxisok döntő többségében ez technikailag nem biztosítható.

Szintén az emberi erőforrások minisztere rendelte el, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet, ha máshol nem megy, akkor „a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol.” Szerintük „az omikron variáns árnyékában az ellátó személyzet indokolatlan és felesleges veszélyeztetésével jár”.

A MOK szerint általános kötelezettségek helyett azokra a háziorvosokra kellene koncentrálni, akik oltási, tesztelési, ellátási gyakorlatukban elmaradtak. Az ő esetükben akár hatósági bírság kiszabását is elképzelhetőnek tartják, „melyhez mielőbbi minőségbiztosítási rendszer és szakfelügyelői hálózat bevezetésének kiépítése szükséges, az elvárható szakmai standardokat teljesítő többség védelme érdekében”.

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#egészségügy#mok#háziorvos#családorvos

Címlapról ajánljuk