Belföld

Kásler Miklós kötelezte a háziorvosokat, hogy hívják vissza telefonon a betegeiket

rtl.hurtl.hu

2021. december 29. 5:47

Az orvosok övön alulinak érzik, hogy bírsággal fenyegetik őket, ha nem oltanak hétvégén.

Kötelezte az emberi erőforrások minisztere a háziorvosokat arra, hogy hívják vissza azokat a pácienseket, akiknek telefonhívását nem tudták fogadni, vagy adjanak bármilyen érdemi visszajelzést számukra – erről a Népszava számolt be. A légúti tünetekkel jelentkező, potenciálisan koronavírussal fertőződött betegek ugyanis csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni, a vonalak állandóan foglaltak, írja a lap.

Az utasítás azt is elrendeli, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet, lehetőség szerint a rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol”. Kásler Miklós kötelezettségként írta elő azt is, hogy a háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert és intézkedjenek a súlyosabb esetek kórházi beutalásáról, az otthonukban kezelt betegek állapotát pedig kísérjék figyelemmel.

Mint korábban megírtuk, Müller Cecília tisztifőorvos arról határozott, hogy januárban minden háziorvosnak kötelező lesz legalább egy hétvégét vállalnia, amikor koronavírus elleni oltásokat ad be, és aki erre nem hajlandó, arra akár ötmillió forintos egészségügyi bírságot is kiszabhatnak. A Népszavának több háziorvos arról beszélt, hogy nem látja értelmét az intézkedésnek, a pácienseik közül aki akarta, már beoltatta magát hétköznap. Sértő-Radics István, aki több szabolcsi kistelepülés betegeit látja el, azt mondta, övön alulinak érzi, hogy miközben „folyamatosan a frontvonalban harcolnak”, bírsággal fenyegetik őket.

Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője az Infostartnak azt mondta, hogy azok a praxisok, ahol eddig biztosították az oltás felvételének lehetőségét, már kiaknázták az ebben rejlő lehetőséget. A bírságolástól elhatárolódnak, nem gondolják, hogy ezzel kellene ösztönözni a háziorvosi praxisokat, ahol eddig is jelentős oltási tevékenység folyt. Szakmai egyeztetés minderről nem volt a Nemzeti Népegészségügyi Központtal.

Nyitókép: MTI / Soós Lajos

 

#Belföld#kásler miklós#koronavírus#háziorvosok#oltás#egészségügy

Címlapról ajánljuk