Belföld

Hadházy nyilvánosságra hozta a Szputnyik-vizsgálat eltitkolt eredményeit

rtl.hurtl.hu

2021. december 23. 11:06

A kiperelt dokumentumok nagy részét kitakarták, de egyszerűen láthatóvá tehetők a titkolni szánt részek. Ezek alapján súlyos hiányosságai voltak az orosz vakcinának.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy a Transparency International Magyarország pert nyert és így megkapta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) az orosz (Szputnyik V) és a kínai (Sinopharm) vakcinák vizsgálatával és engedélyezésével kapcsolatos iratokat. Azonban a dokumentumokban több részletet is kitakartak, így csak részinformációkat sikerült szerezni arról, hogyan a vakcinák magyarországi engedélyezése előtt hogyan értékelték az orosz és a kínai vakcinagyárakat az OGYÉI szakemberei.

A Transparency által kiperelt dokumentum egyik oldala a kitakart részekkel – Forrás: Hadházy Ákos Facebook-oldala

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azonban Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta a Szputnyik V gyártójánál, a moszkvai Gamaleja Kutatóintézetben tapasztaltak alapján készült, kitakart részek nélküli iratokat, amelyekhez egy „honfitársunk” segítségével jutott hozzá. (A titkosítás feloldása egyébként pofon egyszerű volt, az OGYÉI-től kapott pdf-ben kisatírozott mondatokat egyszerűen át kellett kellett másolni egy word dokumentumba, és minden láthatóvá vált.) Az orosz vakcinával csaknem egymillió magyar állampolgárt oltottak be, miután az OGYÉI engedélyezte a hazai használatát.

Ezek alapján az eredeti dokumentumokból olyan, súlyos állításokat tartalmazó részeket takart ki a magyar hatóság, mint hogy

  • a teljeskörű, helyes laboratóriumi gyakorlat megállapítására és ellenőrzésére nem volt lehetőség;
  • a gyártási eljárás több lépése is manuálisan, sterilfülke alatt történik, ami növeli a hibaforrások lehetőségét;
  • több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik;
  • a készítmény hatóértéke nem állapítható meg pontosan
  • a fenti információk alapján a klinikai és preklinikai vizsgálatok sem értékelhetőek;
  • a szennyezések feltérképezéséről, az ettől való mentességről nincs elég adat;
  • a hatóanyagtartalom vizsgálati módszere elavult és pontatlan, a vírustartalmat eleve nagyon tág érték között adják meg, egyes ampullák hatóanyagtartalma között háromszoros eltérés is lehet;
  • a Szputnyikban használt adenovírus, amely a koronavírus tüskefehérjéit kódolja, elvileg nem szaporodhat, ám az orosz határérték az 1000-szerese az európainak, vagyis ennyivel több adenovírus maradhat szaporodóképes az orosz vakcinában, azok számát ráadásul nem is vizsgálják rutinszerűen.

Hadházy szerint szerint az orosz engedélyezés is „egy hatalmas rulett volt magyarok százezreinek egészségével és életével”, és „a kormány hatalmas szerencséje, hogy úgy tűnik, végül az orosz vakcinának volt értékelhető hatékonysága, bár a pontos eredmények továbbra is titkosak”.

Az OGYÉI által megfogalmazott kritikák fényében aligha meglepő, hogy az Európai Unió gyógyszerfelügyelete, az Európai Gyógyszerügynökség még mindig nem engedélyezte a Szputnyik V uniós használatát, bár a tagállamok egyénileg továbbra is alkalmazhatják, illetve elismerhetik azt a beutazók védettségéhez. Azonban az EU tagországai közül eddig egyedül Magyarország alkalmazza a vakcinát és csak néhány ország (például Görögország és Ciprus) fogadja el hivatalosan védettnek az ezzel oltottakat.

Nyitókép: Egy asszisztens beolt egy férfit az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál Kórházban 2021. szeptember 20-án. – Fotó: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#koronavírus#szputnyik v#vizsgálat#titkosítás#hadházy ákos#sinopharm

Címlapról ajánljuk