Belföld

Megbélyegzésnek tartja a szakszervezet, hogy az oltatlan tanárokat kényszerszabadságra küldik

rtl.hurtl.hu

2021. december 23. 9:27

Idén tavasszal még azért tiltakozott a PDSZ az iskolák újranyitása ellen, mert a frissen beoltott pedagógusok védelme nem alakult ki.

A kormány döntése értelmében 2022. január 3-tól fizetés nélküli szabadságra küldik azokat az állami iskolákban dolgozó pedagógusokat, akik legkésőbb december 30-ig nem oltatják be magukat koronavírus ellen. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányának tagja szerint ez lényegében azt jelenti, hogy „megbélyegzik és kizárják a munkahelyükről az oltatlan tanárokat” – írta a Népszava.

Az érdekvédő szerint ez a döntés azért is értelmetlen, mert közben a diákok, a megbízási szerződéssel tanító pedagógusok (amennyiben jogviszonyuk még idén létesült), valamint az iskolákkal szerződésben álló cégek dolgozói (konyhai alkalmazottak, takarítók) akár oltatlanul is beléphetnek az intézményekbe.

A lap szerint a vonatkozó kormányrendelet arra is kitér, hogy különös méltánylást érdemlő esetekben Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter mentesítheti a pedagógusokat a kötelező oltás alól, tekintettel a járványügyi és köznevelési szempontokra, valamint az Operatív Törzs javaslatára. Az viszont nem derült ki, mi számíthat ilyen esetnek, és egyelőre Kásler tárcája sem árult el részleteket.

A PDSZ idén áprilisban, a koronavírus-járvány eddigi legsúlyosabb, harmadik hulláma idején még azt az álláspontot képviselte, hogy a frissen oltott pedagógusokban nem kellő mértékben kialakult védettség jelenti a legnagyobb veszélyt a köznevelési rendszerre. Ugyanis sok olyan tanár volt akkoriban, akik még csak az első oltásukat kapták meg, illetve a második oltásuk után nem telt el elegendő idő a teljes védettség kialakulásához.

Ez az (április) 19-i nyitás tulajdonképpen orosz rulett a tanárokkal, a diákokkal és az idén érettségizőkkel szemben. Mert az, hogy a pedagógusok megkapták az első oltást, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ők teljesen védettek lennének, és nem jelenti azt, hogy ők nem hordozhatják a vírust, tehát akár terjeszthetik a gyerekek körében.

– nyilatkozta a 168 Órának áprilisban a PDSZ országos választmányának elnöke. Komjáthy Anna akkor hivatkozott a szakszervezet több mint ötezer fő részvételével zajlott, március végén lezárult kutatására, amiből kiderült: tízből több mint hat oktatásban dolgozó félt attól, hogy elkapja a koronavírust, 84 százalék pedig nem látta biztosítottnak a biztonságos és egészséges munkavégzési feltételeket.

Nyitókép: Tanítónő beszél a diákokhoz a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Általános Iskola 1.b osztályában Nyíregyházán a tanévnyitó napján, 2021. szeptember 1-jén. – Fotó: Balázs Attila / MTI

#Belföld#koronavírus#kötelező oltás#pedagógusok#pdsz

Címlapról ajánljuk