Belföld

A választási iroda szerint nem hátráltatják az ellenzéki népszavazást

rtl.hurtl.hu

2021. december 22. 7:40

Korábban a Mindenki Magyarországa Mozgalom azt állította, hogy csak késve kapják meg a gyűjtéshez szükséges papírokat.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) jóval a határidő lejárta előtt kiadja a népszavazási kezdeményezéshez szükséges aláírásgyűjtő-íveket – közölte a szervezet kedd este.

Az NVI ezzel arra az ellenzéki vádra reagált, amely szerint szándékosan hátráltatják a Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett népszavazások aláírásgyűjtését. 

A Mindenki Magyarországa Mozgalom korábbi közleménye szerint a kért íveket 13-a helyett csak 15-én délután vehették át, a 17-én igényelt íveket pedig majd 23-án kapják meg. 

Az ellenzék két témában tartana népszavazást, az egyik alapján három hónapról kilencre emelnék az álláskeresési járadék összegét, míg a másikkal megakadályoznák a Fudan Egyetem Magyarországra való települését.

A Nemzeti Választási Iroda közleményében azt írta, az íveket az első igényléshez hasonlóan második alkalommal is a törvényben biztosított határidő lejárta előtt adják ki a szervezőnek.

A szervezet szerint Karácsony Gergely első alkalommal december 11-én késő este kérdésenként 3500 ívet igényelt. Igényét az NVI javaslatára december 13-án délután továbbiakkal egészítette ki, mivel az ívek gyártását végző ANY Biztonsági Nyomda (korábbi Állami Nyomda) kapacitása ezt határidőben lehetővé tette. A választási iroda így első alkalommal, december 15-én kérdésenként 26 667 ívet adott ki – írták.

Az NVI szerint Karácsony Gergely második kérelme nem 17-én, hanem december 20-án délután érkezett be. 

Újabb íveket igényelt, amelyeket haladéktalanul, már december 23-án, vagyis mindössze három nap alatt kiad a választási iroda, miközben a népszavazásról szóló törvényben előírt határidő öt nap” 

– írták. Egy íven 15 szignó szerepelhet, így 26 667 íven – kérdésenként – szinte pontosan 400 ezer aláírás gyűjthető. Második alkalommal újabb 25 ezer ívet igényelt Karácsony Gergely, így a kérdésenként gyűjthető aláírások száma átlépi majd a 770 ezret.

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart az általa benyújtott népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyűjtő ívek átvétele után a Nemzeti Választási Iroda – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

#Belföld#fudan egyetem#népszavazás#nemzeti választási iroda#karácsony gergely#mindenki magyarországa mozgalom

Címlapról ajánljuk