Belföld

Márki-Zay mozgalma szerint a Nemzeti Választási Iroda akadályozza a népszavazási aláírásgyűjtést

rtl.hurtl.hu

2021. december 21. 17:20

Már 25 ezer aláírást sikerült összegyűjtenie az ellenzéknek, de ennek még a sokszorosára van szükség. 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) folyamatosan és szándékosan nehezíti az egységes ellenzék aláírásgyűjtését a népszavazási kezdeményezéshez – közölte a Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelölt mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). A szervezet szerint az NVI „minden lehetséges eszközzel hátráltatja a kormányváltó népszavazásához szükséges 200 ezer támogató aláírás összegyűjtését”.

Az országos népszavazást Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, az ellenzéki összefogáshoz tartozó Párbeszéd társelnöke kezdeményezte. A benyújtott kérdései közül a Nemzeti Választási Bizottság kettőt engedett át: az egyik meghosszabbítaná az álláskeresési járadék jelenlegi három hónapos időtartamát, a másik pedig megakadályozná, hogy a kínai Fudan egyetem Budapesten campust alapíthasson.

Márki-Zay mozgalma közleményében azt írta, az NVI Karácsony Geregelyhez eljuttatott tájékoztatója szerint csak december 23-án tudnak további íveket biztosítani a népszavazáshoz szükséges aláírások összegyűjtéséhez.

A pótlólag megigényelt aláíróíveket 2021. december 17-én kérvényeztük az NVI-től. A máskor órákon belül nyomtatványokat előállíttatni képes közhivatal most egy hetes határidővel nyomtatja az egyébként térítési díjas íveket. 

– írták.

Az ellenzéki pártok eddig 25 ezer aláírást gyűjtöttek össze a hvg.hu információi szerint.

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester (jobbra) az általa benyújtott népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyűjtő ívek átvétele után a Nemzeti Választási Iroda előtt 2021. december 15-én. – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#népszavazás#fudan egyetem#márki-zay péter#mindenki magyarországért mozgalom

Címlapról ajánljuk