Belföld

A háziorvosokat ért támadások ellen szólalt fel a kamara

rtl.hurtl.hu

2021. december 15. 13:46

Türelmet és együttműködést kérnek a betegektől.

Közleményben szólalt fel a háziorvosokkal szembeni támadások ellen a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja. A kamara honlapján azt írták, kiállnak minden kollégájuk mellett, akit „nyilvánosan meghurcolnak a közösségi média felületein, vagy verbálisan, írásban, fizikálisan bántalmaznak azért, mert a Covid-19 világjárvány minden előírt és javasolt intézkedését megteszi, hogy a pandémia minél kevesebb áldozatot szedjen”.

„Orvosként a gyógyításra esküdtünk fel, de igazán azoknak tudunk segíteni, akik megbíznak bennünk és együttműködnek velünk” – áll a közleményben. Hozzátették: a munkájukat jogszabályok, hatósági előírások, eljárásrendek, módszertani levelek szabályozzák, melyek betartása és betartatása mindenki közös érdeke.

„Megértjük betegeink türelmetlenségét, mindenki bizonytalan és feszült, ha beteggé válik, és a járvány miatt nem jut a szokott módon és időben ellátáshoz” – írta a kamara Háziorvosi Csoportja. Arra is felhívták a figyelmet, hogy kollégáik többsége idős, a koránál fogva is fokozottan veszélyeztetett, mégis korukat meghazudtoló erőfeszítéseket tesznek a betegek maradéktalan ellátásáért.

A betegektől azt kérték, tartsák be a rendelők működési rendjét, lehetőség szerint egyeztessenek időpontot, és különösen légúti panaszok esetén először telefonon jelentkezzenek. „Köztestületként a jövőben is megvédjük nemcsak a betegeket, de jogi segítséget adva a kollégáinkat is, amennyiben verbális, vagy fizikai erőszak áldozatai lesznek gyógyító munkájuk során” – közölték.

Nyitókép: Oltás egy ibrányi háziorvosi rendelőben – Fotó: MTI / Balázs Attila

#Belföld#egészségügy#koronavírus#magyar orvosi kamara

Címlapról ajánljuk