Baleset-bűnügy

Sörrel, késsel, surikennel támadják a kalauzokat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 11. 17:31

Május 11-én van a közlekedési kultúra napja, a MÁV-START közleményben összegezte, hogy milyen inzultusok érik alkalmazottjaikat.

A jegyvizsgálók, az autóbusz-vezetők, a mozdonyvezetők, a HÉV-járművezetők és a rendészek is közfeladatot ellátó személyek, tettleges bántalmazásuk bűncselekménynek számít, az elkövető súlyos büntetésre, akár szabadságvesztésre is számíthat, jelentette ki a MÁV Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében szombaton. A május 11-i közlekedési kultúra napja alkalmából a társaság megerősítette, hogy elítéli a munkatársai ellen elkövetett erőszak minden formáját.

A MÁV-START 169 testkamerát szerzett be az elmúlt években a jegyvizsgálók számára. Minden egyes esetben rendőrségi feljelentést tesznek, és a fedélzeti, állomási és testkamerák segítségével általában sikerül is elfogni az elkövetőket.

Legtöbbször a menetjegy nélkül vagy nem megfelelő jeggyel utazók jegyellenőrzésekor alakulnak ki konfliktusok. Bár az elmúlt pár évben csökkent a társaságnál dolgozó közfeladatot ellátó személyek elleni erőszakos cselekedetek száma, 

2023-ban közel 40 százalékkal több ilyen eset történt, mint előtte. Tavaly 78-szor támadtak rá utasok a jegyvizsgálókra, idén, az első negyedévében már 24 eset történt. 

A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték, megdobálták, vagy sörrel öntötték le a jegyvizsgálót, az agresszív utasok többször erőszakosan léptek fel, lökdösték, megütötték, megrúgták vagy késsel megsebesítették a jegyvizsgálót. 

Egy agresszív csoportot külön is kiemelt a MÁV: ennek tagjai rendre Ercsiben szállnak fel, és Érd felsőig vesznek jegyet, de Kelenföldig utaznak. 

Az őket számonkérő ellenőrt egy alkalommal szóváltás után dobócsillaggal támadták meg.

A Volánbusznál havonta többször történik fizikai támadás a munkavállalók ellen, a szóbeli atrocitás pedig mindennapos. Az elmúlt majdnem egy évben 109-szer kényszerültek az autóbusz-vezetők rendőri segítséget kérni, 33 eset fajult a tettlegességig.

Az egyik eset során 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a Volánbusz munkatársa, több helyen eltörött az orra, több foga kilazult, arcán és felsőtestén számos zúzódás keletkezett. Egy másik autóbuszvezetőt fej-, borda- és bokasérülések, súlyos zúzódások miatt szállítottak kórházba.

Nyitókép: Czine László vezető jegyvizsgáló mutatja testkameráját és a felvételre figyelmeztető kártyáját a bemutató sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron, 2019. augusztus 30-án. A vasúti menetjegyellenőröket ért támadások miatt 2019. szeptember 1-jétől 103 új testkamerát kapnak országszerte a MÁV-START Zrt. jegykezelői – Fotó: MTI/Kovács Tamás

#Baleset-bűnügy#bűnügy#kalauz#máv#volán#ellenőr#utas#erőszak

Címlapról ajánljuk