Baleset-bűnügy

Rendőri bántalmazás miatt tett feljelentést egy férfi, az ügyészség kétévnyi csigalassú nyomozás után megszüntette az eljárást

rtl.hurtl.hu

2024. április 9. 10:30

A rendőrök által a férfi ellen tett feljelentés nyomán indult eljárás jóval gyorsabban zajlott.

Nem hajlandó tovább nyomozni az ügyészség egy meglehetősen egyértelmű bántalmazási ügyben, melyben rendőrök vertek meg egy előállított, büntetlen előéletű férfit – közölte kedden a Magyar Helsinki Bizottság. A jogvédő szervezet szerint ez nem példátlan, a legtöbb rendőri bántalmazás miatt indított eljárás így zárul. Ügyfelük panaszt adott be, hogy feljelentését tisztességesen vizsgálják ki.

Mint írják, a 60 éves Juhász Istvánt a rendőrségen megrúgták és ököllel ütlegelték a rendőrök, a bordája eltört és elmozdult. Orvosi kezelésre szorult, sérülései nyolc napon túl gyógyultak. Az eset a koronavírus-járvány idején történt. A férfi egyetemista lányát kísérte el tankolni, de fizetéskor csak felszólításra vette fel a szájmaszkot. Az ott lévő rendőrök igazoltatták a kapatos férfit, majd helyszíni bírságot szabtak ki rá.

Az intézkedés után, amikor a rendőrök elhagyni készültek a benzinkutat, a férfi odaszólt a lányának: „mekkora faszfejek”. A rendőrök ezt meghallották, és előállították Juhászt a kapitányságra. Ott a férfi szerint előbb a fogdaőr rúgta meg, majd egy nyomozó ököllel fejbe ütötte. Kérésére mentőt hívtak hozzá, de végül nem kért segítséget, abban bízott, hogy enyhülnek fájdalmai. Nem így lett, ezért szabadulása után 1-2 órával maga hívott otthonából mentőt.

A rendőrök becsületsértés és zaklatás miatt feljelentették Juhászt, arra hivatkozva, hogy a buszsofőrként dolgozó férfi azzal fenyegetőzött, hogy elgázolja őket busszal. A férfi határozottan tagadja, hogy ilyet mondott volna. 2023 nyarán elmarasztaló ítélet született ellene, pénzbüntetést róttak ki rá, de ez ellen fellebbezett.

Jóval lassabban haladt az az eljárás, amit Juhász indított a rendőri bántalmazás miatt. A férfit csak 13 hónappal a feljelentés után hallgatták ki először, a kapitányság fegyveres objektumőrét másfél évvel később, a mentőszolgálat munkatársait pedig két évvel a bántalmazás után. A sértetten kívül senki nem emlékezett semmire.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint bántalmazási ügyeknél a nyomozást azonnal meg kellene kezdeni és a tanúkat is azonnal ki kellene hallgatni, de az ügyészség ezt nem tette meg. A feljelentés után két évvel és két hónappal az ügyészség arra jutott, hogy nem lehetett megállapítani bűncselekményt, és az eljárást megszüntette.

Juhász István panaszt nyújtott be a Központi Nyomozó Ügyészséghez, a jogvédő szervezet ügyvédjével azt szeretnék elérni, hogy folytassák a nyomozást és emeljenek vádat a bántalmazó rendőrökkel szemben.

A Magyar Helsinki Bizottság arra is felhívja a figyelmet, hogy a kényszervallatások és hatósági bántalmazások miatt tett feljelentések 1-4 százaléka vezet csak vádemeléshez, az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig számos esetben állapította meg, hogy az ügyészség nem vizsgálja kellő alapossággal a bizonyítékokat és nem végez el alapvető nyomozati cselekményeket.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Baleset-bűnügy#rendőri bántalmazás#ügyészség#magyar helsinki bizottság

Címlapról ajánljuk