Belföld

Rendőri intézkedés után halt meg a férfi: újra kell tárgyalni az ügyét

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 12:15

Egy férfi kómába esett, miután előállították, majd nyolc nappal később meghalt. A Kúria most új döntést hozott az ügyben.

Eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte a Kúria a Szegedi Törvényszéknek azt a határozatát, amit egy 6 éve meghalt férfi ügyében hoztak, így esély nyílik arra, hogy tisztázódjék, terheli-e felelősség a rendőrséget az ügyben – írja a Magyar Helsinki Bizottság.

A drog hatása alatt álló Makula István Károlyt 2018. július 6-án éjjel állították elő Békés megyei rendőrök. Elfogása során, a járőrkocsiban és a Békés városi kapitányságon is testi kényszert alkalmaztak vele szemben a békéscsabai rendőrök. Utóbbiról rendőrségi kamerafelvétel is készült. A férfi nyolcnapnyi kóma után halt meg.

A jogvédő szervezet közleménye szerint az áldozat családtagjai azért nyújtottak be panaszt a rendőri intézkedés ellen a Magyar Helsinki Bizottság segítségével, mert a rendőrök a helyszínre nem hívtak mentőt, és mert szerintük a testi kényszer nem volt jogszerű. A rendőrség ezt elutasította. Ezután az ügy bíróság elé került, ami először az örökösök számára megtagadta a perindításhoz való jogot. Ezt a Kúriának kellett rendbe tennie.

A Kúria a mostani döntését többek között azzal indokolta, az ítélet egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy nem hívtak mentőt a helyszínre, noha a szemtanúk és maguk a rendőrök is egybehangzóan állították, Makula István Károly már az intézkedés kezdetén is zavart volt.

Az ügyészség egyébként több forduló után vádat emelt két rendőr ellen. Az egyik háromszor megütötte a védekezésre képtelen, hátrabilincselt férfit, a másik pedig statisztált mindehhez. Mindezek ellenére senkit nem ítéltek el. Emiatt a család tavaly nyáron a strasbourgi bírósághoz fordult. 

Nyitókép: RTL

#Belföld#magyar helsinki bizottság#rendőrség#kóma#per#békés megye#testi kényszer

Címlapról ajánljuk