Belföld

Nyomoz a rendőrség Balásy Gyula cégeinek szerződései miatt

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 17:50

Hűtlen kezelés gyanúja merült fel.

Hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomoz a rendőrség, miután a Szabad Európa arról írt, hogyan trükköznek Balásy Gyula cégei az állami megrendelésekkel. Erről a 444 tudósítása szerint Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatta a DK-s Vadai Ágnest, aki arról érdeklődött, hogy indult-e eljárás a cikkben megfogalmazott állítások miatt.

A Szabad Európán megjelent cikk szerint előfordul néhány esetben, hogy valóban a piaci ár többszöröse szerepel a Balásy-féle New Land Media és Lounge Design Kft. árajánlataiban, de főleg az óraszámokkal és darabszámokkal trükköznek, azt ugyanis sokkal nehezebb utólag ellenőrizni, hogy egy adott munka elvégzéséhez hány szakember hány munkaórájára van szükség.

A Poltnak írt levelében Vadai arra is kitért, hogy a Balásy-cégek árajánlata szerint „egy portré elkészítése stúdióban 379 098 forint/darab (szabadtéren csupán 319 026), többalakos csoportkép elkészítése stúdióban 450 100 forint/darab (szabadtéren 360 103), amire rájön még a stúdió bérleti díja: ez alapján egy kisebb fotózásra milliókat számlázhat ki a Lounge, miközben piaci alapon meglehet száz-kétszázezerből”. A képviselő szerint mindezek felvetik a bűncselekmény gyanúját.

Polt leveléből kiderül, hogy az ügyben indult eljárás még felderítési szakaszban van, kihallgatás nem történt és az ügyészségnek csak felügyeleti joga van. Ha vizsgálati szakaszba jut az ügy, akkor kerülhet sor kihallgatásra, és akkor lesz az ügyészségnek irányítói jogköre a nyomozás során.


Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#ügyészség#polt péter#Balásy Gyula#new land media#lounge design#túlárazás#hűtlen kezelés

Címlapról ajánljuk