Belföld

Reagált az ügyészség Gulyás Gergely bírálatára

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 14:12

Gulyás Gergely szerint sérülnek a személyiségi jogok azáltal, hogy mindenki megismerhetett olyan telefonbeszélgetéseket, amelyeknek semmi közük a Schadl-Völner korrupciós ügyhöz. Az ügyészség szerint ők törvényesen kezelték a lehallgatási anyagokat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bírálta azt az ügyészségi gyakorlatot, amely szerint olyan beszélgetések leirata vagy hanganyaga is bekerül a nyomozati anyagba, amely alapján nem állapítható meg semmilyen bűncselekmény. Úgy vélte, hibát követtek el az ügyészek akkor is, amikor Schadl György, valamint Senyei György OBH-elnök beszélgetését is beletették a papírok közé. 

Erre reagálva a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken azt közölte, hogy „a tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter – szakmailag helyesen – azt nyilatkozta, hogy ha egy büntetőügyben lehallgatás történik, akkor a nyomozati anyag részévé csak olyan lehallgatási anyag tehető, amely a vádat alátámasztja”. Gulyás Gergely szerint sérülnek a személyiségi jogok azáltal, hogy a mindenki megismerhette a telefonbeszélgetést, pedig a társalgásnak semmi köze sincs a korrupciós ügyhöz.

„Az ügyben indítványozott letartóztatás során a nyomozati iratok az említett beszélgetést is tartalmazva kerültek a nyomozási bíró elé, abból a célból, hogy dönteni tudjon a megalapozott gyanú és a letartóztatás feltételeinek meglétéről. Ezen iratok másolatát a törvény alapján – a bíróság mellett – a gyanúsított és a védő is megismerte. Személyiségi jogsértést az követett el, aki az így hozzá került adatokat a nyilvánosság elé tárta” – írta ezzel az ügyészség.

Hozzátették: Az ügyészség törvényesen – a büntetőeljárás és az adatvédelem szabályait betartva – járt el a lehallgatási anyagok kezelése során.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#gulyás gergely#ügyészség#senyei györgy#schadl györgy#völner pál#korrupció#kormányinfo

Címlapról ajánljuk