Baleset-bűnügy

„A lányom 10 éves. 6 hetes korában hívtam a rendőrséget” – így zaklatta 20 éven át a pácienseit a jó hírű nőgyógyász

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. október 3. 10:20

Robert Hadden szülész-nőgyógyász, aki a Columbia Egyetemen és a New York-Presbyterian Kórházban dolgozott, közel 25 éven át arra használta fel pozícióját, hogy az orvosi ellátás leple alatt molesztálja a hozzá forduló nőket és lányokat. Mivel mind a hatóságok, mind az intézmények védték az orvost, az áldozatok hosszú és fájdalmas úton találtak egymásra. Idén nyáron Haddent végül élete végéig rács mögé küldték.

Miért nem hivatkozunk Robert Haddenre többé doktorként? Valaki, aki az orvosi ellátásra hivatkozva szexuálisan bántalmazza a betegeit, nem érdemel tiszteletet. Robert Hadden nem orvos, hanem egy elítélt szexuális bűnöző, akire életfogytiglani börtönbüntetés vár az általa elkövetett bűncselekmények miatt. Az egyetlen ok, amiért a Dr. Robert Hadden kifejezést használjuk egyes tartalmainkban, az az, hogy az áldozatok megtaláljanak minket, amikor segítséget keresnek.

A fenti idézet az áldozatokat képviselő DiPietro ügyvédi iroda honlapjáról származik, amely továbbra is arra buzdítja az orvos korábbi pácienseit, hogy amennyiben velük is visszaélés történt, vegyék fel velük a kapcsolatot. Anthony DiPietro névadó volt az, aki elvállalta egy áldozat polgári peres ügyét, ami végül kulcsszerepet játszott abban, hogy minél több túlélő megismerje az ügyet és vallomást tegyen az orvos ellen.

Robert Hadden 64 éves szülész-nőgyógyász számos egészségügyi intézményben és klinikán dolgozott szerte New Yorkban. Tanított a Columbia Egyetemen, így dolgozott az intézmény kórházában, az Irving Orvosi Központban, és hosszú ideig alkalmazásban volt a New York-Presbyterian Kórházban is. A betegek közel 25 év alatt számtalan alkalommal figyelmeztették az intézményeket az orvos viselkedésére, egy nő még a 911-et is felhívta amikor az orvos zaklatta, Haddent pedig letartóztatták. A Columbia hagyta, hogy a férfi tovább dolgozzon, sőt, minden erejével védte őt akkor is, amikor már élesedett az időzített bomba.

„A lányom 10 éves. 6 hetes korában hívtam a rendőrséget” – így zaklatta 20 éven át a pácienseit a jóhírű amerikai nőgyógyász
Pixabay

Az áldozatok most a ProPublicának meséltek hosszú cikkben arról, hogyan próbálkoztak újra és újra érvényt szerezni a panaszaiknak – hosszú éveken keresztül hiába. Az egyik páciens, Laurie Kanyok 38 évesen fordult Haddenhez. Épp visszavonult volna, mint hivatásos táncosnő, amikor megtudta, hogy terhes.

Kanyok eleinte kedvelte Haddent, akinek szerinte halk szavú, atyai modora volt. A ProPublicának felidézte, hogy az egyik vizsgálat során Hadden olyan erővel tapogatta meg Kanyok méhnyakát, hogy az ujjai felemelték őt a vizsgálóasztalról. Kanyok hallotta, ahogy a férfi felnyögött. A nő igyekezett nem tudomást venni az orvosa furcsa viselkedéséről, és a problémamentes terhességre koncentrált. 

Hat héttel a kislánya születése után azonban vissza kellett mennie Haddenhez. Az orvos közölte vele, hogy minden rendben, mire a vizsgálatot kísérő nővér elhagyta a szobát. Hadden követni kezdte őt kifelé, majd megállt, megfordult, és azt mondta, elfelejtette ellenőrizni a varratokat. Kanyok elmondása szerint ezúttal félreérthetetlen volt a támadás: a térdét takaró papír alatt Hadden megnyalta a vagináját. Amikor felhőkölt, látta, hogy Hadden elvörösödik, majd idegesen fecsegni kezd. A nő azonnal írt a barátjának, aki elment érte, majd úton hazafelé hívták a 911-et.

Miközben felvették a vallomásukat, megcsörrent Kanyok telefonja. Hadden hívta, hangpostát hagyott, amelyben elmondta, hogy hallotta, hogy a nő feldúlt és hívja a rendőrséget, de „fogalma sincs, mi történt” és „mindenképpen beszélni szeretne” vele. Az orvost még aznap letartóztatták, Kanyokon pedig nemierőszak vizsgálatot végeztek. 

A Columbia ügyvédei gyorsan intézkedtek, és a következő kedden Hadden már a rendelőben volt, mert úgy határoztak az ügyében, hogy „ha kísérővel van a betegvizsgálat során, és ha betartja az egyetem és a kórház összes szabályzatát, akkor „szabadon folytathatja klinikai tevékenységét”. 

A Columbia további öt hétig engedélyezte neki, hogy folytassa a praktizálást. Ez alatt az idő alatt nyolc nőt bántalmazott. 

Nem szokásos ellátás

Eddig több mint 245 beteg állította, hogy Hadden molesztálta őket, ám az áldozatok száma ennél jóval magasabb lehet, hiszen az orvos húszéves praxisa alatt egy-egy napon 25-40 beteggel találkozott. Az ügyészek szerint kezdetben úgy tűnt, hogy Hadden azokat a nőket célozta meg, akik első alkalommal jártak nőgyógyásznál, illetve azokat, akik először voltak terhesek, és esetleg nem voltak tisztában azzal, hogy az emlővizsgálatot nem olyan gyakran, és főleg nem úgy kell elvégezni, ahogy azt Hadden tette.

Hadden gyakori módszere az volt, hogy a vizit során megkérte a kollégákat, hogy nyugodtan menjenek tovább a következő beteghez, ő befejezi a folyamatban lévő vizsgálatot. Egy orvosi asszisztens jól emlékezett ezekre a jelenetekre, később betegként mégis visszatért Haddenhez. 

Azt állítja, hogy amikor a vizsgálóasztalon feküdt, Hadden a merev péniszét a karjához dörzsölte. Megdöbbenve mondta a recepciósnak, hogy Hadden egy perverz, mire azt a választ kapta, hogy „tudom” és „sajnálom”.

„A lányom 10 éves. 6 hetes korában hívtam a rendőrséget” – így zaklatta 20 éven át a pácienseit a jóhírű amerikai nőgyógyász
Robert Hadden. Jefferson Siegel/NY Daily News via Getty Images

Hadden egy másik kollégája a szövetségi bíróságon azt vallotta, hogy egyszer rányitott az orvosra, miközben a páciens a vizsgálóasztalon feküdt. Az orvos a bal kezét a beteg térdére szorította, hogy nyitva tartsa a lábát, a másik keze pedig mozgott a lepedő alatt. A szemét lehunyva tartotta, az arca vörös volt.

Egy ápolónő, aki az 1990-es évek elején kezdett el dolgozni a Columbiánál, később azt vallotta, hogy látta, amint Hadden szexuálisan mozgatja az ujjait a vajúdó nők szeméremajkai körül minden alkalommal, amikor a méhnyaktágulást ellenőrizte. 

Mind az asszisztens, mind az ápolónő azt mondták, hogy mivel komoly hierarchiabeli különbség volt köztük és az orvos között, nem gondolták, hogy lenne értelme, hogy bárkinek is szóljanak az esetekről. 

Becsukott szemek

A Columbia Egyetem az elmúlt évek nyilatkozataival csak súlyosbította az ügyet. A történteket mindig Haddenre hárították, holott az egyetem feljegyzéseiben szerepelt, hogy különböző nők többször is figyelmeztették a Columbia orvosait és testületét a férfi viselkedése miatt. 

Legalább kétszer írásban ismerte el a kórház vezetősége, hogy tudtak a nők problémáiról, mégis hagyták, hogy Hadden folytassa a praktizálást. 

Miután Haddent 2012-ben letartóztatták, a Columbiát hiába kötelezték az idézések arra, hogy adja át a birtokában lévő bizonyítékokat, ezt az egyetem nem tette meg. Később hónapokat várt azzal, hogy értesítse a betegeket arról, hogy az orvos nem dolgozik náluk tovább, az azonban kimaradt a levélből, hogy miért nem.

A Columbia öt héttel a letartóztatása után felfüggesztette Haddent, mert nem volt hajlandó együttműködni a belső vizsgálatban. 2012 szeptemberében szabadságra ment, majd később egyszerűen nem újították meg a kinevezését, Hadden pedig visszavonult. 

Alkukötés

Közben a manhattani kerületi ügyész vizsgálatot indított Hadden ellen. Laura Millendorf ügyész a ProPublicának azt mondta, gyanította, hogy ha Kanyok története beigazolódik, akkor több áldozat is lesz. Csakhogy Kanyok nemierőszak vizsgálata során két férfitól származó genetikai anyagot találtak. Az egyik a párjáé volt, azt azonban nem tudta megállapítani a laboratórium, hogy a második minta az orvosé volt-e, az ügyészség pedig félretette az ügyet. 

„A lányom 10 éves. 6 hetes korában hívtam a rendőrséget” – így zaklatta 20 éven át a pácienseit a jóhírű amerikai nőgyógyász
Túlélők a manhattani bíróság előtt az ítélethirdetés napján. REUTERS/Brendan McDermid

2013 tavaszán, amikor Hadden egy ideje már visszavonult Kanyok mégis beperelte az egyetemet és Haddent. Az ügyről megjelent egy rövidhír a New York Daily News-ban. Néhány áldozat kiszúrta a cikket, és miután egyre többen fordultak az ügyészséghez, 2014-ben vádat emeltek Hadden ellen öt bűncselekmény miatt. 

A Columbia ekkor sem értesítette az ügyészeket arról, hogy léteznek más áldozatok is. Hadden megegyezett egy alkuban, mely szerint 

bűnösnek vallja magát egy bűncselekményben és egy vétségben, bekerül a szexuális bűnözői nyilvántartásába, és lemond az orvosi engedélyéről. Nem kerül rács mögé, és még közmunkát sem kell végeznie. A megállapodás azt is kikötötte, hogy a jövőben nem vonható felelősségre az ügyészség által ismert hasonló bűncselekmények miatt. 

Kanyok épp egy balettmeghallgatás közepén volt, amikor felhívták a döntéssel. Teljesen lezsibbadt, és azt kérdezgette: „ennyi?”

A híres interjú, amely mindent megváltoztatott

Két évvel a jogi huzavona után, 2018 februárjában Kanyok belefáradt a harcba és belement a peren kívüli megegyezésbe. Kapott pénzt, aláírt egy titoktartási nyilatkozatot, de amikor hazament, összeomlott.

Evelyn Yangot szintén 2012-ben bántalmazta Hadden, abban az időszakban, amikor már letartóztatták, de még hagyták dolgozni. A nő csak egy évvel később látta meg a Daily News cikkét. Felkereste Anthony DiPietro ügyvédet, és elhatározta, hogy polgári pert indít, de abban névtelenül fog szerepelni. Az ügyvéd írt a blogján az ügyről, mire a New York-Presbyterian ügyvédei hevesen tiltakoztak, és felszólító levelet küldtek, hogy vegyék le a blogbejegyzést. 

Legközelebb 2019-ben kereste meg Evelyn Yangot a Columbia: ebben az időszakban a nő férje, Andrew Yang épp jelölt volt a Demokrata Párt 2020-as elnökválasztásán. Yang idézést kapott egy meghallgatására, ami igencsak nyugtalanító volt, tekintve, hogy a perben névtelenül szerepelt, ezért az egyetemnek nem kellett volna tudnia a személyazonosságát. 

Később, a #metoo hullám alatt, hónapokig tartó gyötrődés után Yang felvette a kapcsolatot a CNN egyik műsorvezetőjével, és interjút adott neki, amelyet 2020. január 16-án este adtak le.


Miután Yang nyilvánosságra hozta a történetét, több tucatnyi további Hadden-áldozat kezdett el beszélni, ez pedig felkeltette az amerikai igazságügyi minisztérium figyelmét. 2020 szeptemberében Audrey Strauss ügyvezető amerikai ügyész sajtótájékoztatón jelentette be a vádat, és „fehér köpenyes ragadozónak” nevezte az orvost.

2023 januárjában, amikor Laurie Kanyok a tanúk padján ült egy New York-i bíróságon, hogy tanúskodjon Hadden tárgyalásán, egy ügyész megkérdezte tőle, mennyire volt nehéz az igazságszolgáltatási rendszerben eligazodni.

Hosszú idő volt. A lányom 10 éves. Hat hetes korában hívtam a rendőrséget

– mondta könnyezve, majd a tanúk egymás után mondták el a történeteiket. Január 24-én Haddent mind a négy vádpontban elítélték.

Július 25-én Hadden visszatért a bíróságra ítélethirdetésre, és a törvényes maximális büntetést kapta, amely az ellene felhozott vádak mindegyikéért 20 év, amelyet egyidejűleg kell letölteni. A védőasztalnál állva, a bíróval szemben, zokogni kezdett, és azt mondta:

Nagyon sajnálom mindazt a fájdalmat, amit okoztam.

Egy héttel a ProPublica cikke után a Columbia Egyetem bocsánatkérést fogalmazott meg, és tiszteletét nyilvánította ki azok felé a nők felé, akik megosztották a történeteiket. 

Közben az egyetem több pert is rendezett Hadden áldozataival, köztük egy tavalyi 165 millió dolláros megállapodást 147 volt betegével, de hivatalosan soha nem ismerte el a vétkességét – eddig.

„A lányom 10 éves. 6 hetes korában hívtam a rendőrséget” – így zaklatta 20 éven át a pácienseit a jóhírű amerikai nőgyógyász
Áldozatok, akik beperelték Haddent. Balról Adina, Liz Hall, Marissa Hoechstetter, Dayna Solomon and Robyn Bass Lavender. Molly Crane-Newman/New York Daily News/Tribune News Service via Getty Images

Nyitókép: Alec Tabak/New York Daily News/Tribune News Service via Getty Images

#Baleset-bűnügy#robert hadden#szülész#nőgyógyász#vizsgálat#szexuális zaklatás#nemi erőszak#columbia egyetem#molesztálás#ma

Címlapról ajánljuk