Kultúra

„Elegünk van abból, hogy tárgyiasítod a testünket! És itt van a seggem” – Celeste Barber útja a sztárparódiáktól a sztárságig

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. október 8. 7:59

Celeste Barber nyolc évvel ezelőtt rekonstruálni kezdte a celebek és influenszerek totálisan idióta képeit, és ezzel akaratlanul is rámutatott, mennyi hazugság ömlik az egyszerű felhasználóra a közösségi médiában. Azóta könyveket írt, az estjeit imádják, nemrég pedig egy sorozat főszereplőjeként is bemutatkozott. Szerencsére a paródiafotók megmaradtak, bár ennek a hírességek nem mindig örülnek.

2015: Kim Kardashian egy homokos dombon fekszik pucér fenékkel, harisnyában, magassarkúban, pezsgőszínű melltartóban. 

Szexi, nem igaz? 

De hogy a való élethez semmi köze ennek a fotónak, az is biztos. Celeste Barber volt az első, aki erre a tényre úgy istenigazában rávilágított, noha egyáltalán nem volt küldetéstudata. A színész-komika egyszerűen csak szerette volna megmutatni a világnak, hogy mennyire vicces, a paródiafotója pedig vírusként terjedt el a neten. 


Az ötlet egyébként bevallottan a nővérétől, Oliviától származott, aki egyszer azt mondta a húgának: „Nézd meg ezeket a képeket! Normális emberek nem csinálnak ilyet!” Barber pedig azt mondta: 

Talán mégis csinálnak. Kihívás elfogadva!

Innen indult útjára a #celestechallengeaccepted sorozat, amiben a komika teljesen szürreális divatfotókat és sztárszelfiket alkotott újra. 


Jelenleg majdnem tízmillió követője van az Instagramon, telt házas stand-up előadásokat tart, és ott van egy csomó hollywoodi álombulin – sokszor azokkal a celebekkel, akiknek a fotóiból már viccet csinált. Egyenesnek hangzik ez a karrierút, de közel sem volt az, Barbernek hosszú idejébe telt, mire kitalálta, hogyan ismerheti meg a világ.

Hangosnak és drámainak lenni klassz dolog

„A karrieremet tekintve mindig is eléggé buzgó voltam, mindig is tudtam, hogy sok mindent nekem kell megteremtenem, és magamnak kell berúgnom az ajtókat, mert azok nem mindig nyíltak ki előttem” – fogalmazott egy interjúban a kezdetekről. Egy másikban pedig azzal viccelődött:

Egyik napról a másikra lettem sikeres, 20 évnyi munkával!

A most 41 éves Barber Terranorában, Ausztráliában nőtt fel, de más volt, mint a többiek. Tinédzserkorában ADHD-t diagnosztizáltak nála, az órákon elkalandozott, a társai meg állandóan cseszegették. „Annyira zavarban voltam. Nem akartam, hogy bárki is megtudja” – mesélte egyszer. Barber a Jóbarátok című sorozatban, a drámaórákban és a táncban lelt némi vigaszt, idővel pedig rájött, hogy „hangosnak és drámainak lenni klassz dolog”.

Gúnyt űzött a celebek fotóiból, de mostanra ő is celebbé vált – Celeste Barber útja a sikerig
David Crotty/Patrick McMullan via Getty Images

Tizenhét évesen úgy döntött, hogy a Nyugat-Sydney-i Egyetem azóta már megszűnt Theatre Nepean színművészeti iskolájába fog járni. 2002-ben lediplomázott, majd független produkciókban szerepelt Sydney-ben. Barber 2005 és 2009 között az All Saints című sorozatban játszott mentőst, majd a How Not to Behave című ausztrál vígjátéksorozatban tűnt fel. 

Az akkori színésznek számos kollégája visszajelezte, hogy fantasztikus komika, de a munkák aztán nem igazán találták meg, csupán egy-egy epizódra szerződtették. Barbernek két fia és két mostohalánya van, akiket párjával, az Instagramon csak „hothusbandként” emlegetett Api Robinnal nevel. 

Mindig jártam meghallgatásokra, hogy munkát szerezzek, de a nőknek gyerekeik vannak, szóval róluk megfeledkeznek

– magyarázta egy interjúban. 

Sóderben, medencében, kádban, levegőben

Barber 2015-ben aztán tett arról, hogy senki ne feledkezzen meg róla. „Az Instagram egy módja volt annak, hogy megmutassam a világnak, hogy vicces vagyok, és... ez nagyot ment” – magyarázta, azt azonban mindig hozzáteszi, hogy ez egy tudatos építkezés volt.

2021-ben arról beszélt, hogy a fő célja ugyan a láthatóság volt, no meg persze az, hogy megnevettesse az embereket, de rendkívüli módon zavarta az is, hogy rengeteg erősen szűrt, retusált képet látott, amelyeket hétköznapiként tálaltak a közösségi médiában.


Miután újabb és újabb „áldozatokat” talált magának, egyre nagyobb rajongótábora lett. A hírességek egy része vette a lapot, az agyagba mártott, meztelen Gwyneth Paltrow paródiafotóját – amiben Barber a saját kertjében, a sárban fetreng – maga Paltrow is megosztotta, Cindy Crawford pedig privátban írt neki, hogy elmondja, mennyire röhögött, amikor Barber újrajátszotta, ahogy szexin megiszik egy Pepsit. A Kardashianek sem sértődtek meg rá soha, sőt, volt olyan híresség, aki fotókat küldött neki, hogy esetleg megcsinálná-e azokat is.

Barbert aztán Kris Jenner, Zooey Deschanel. Drew Barrymore és Jimmy Kimmel is meghívta egy-egy interjúra, onnantól pedig az egész világ felfigyelt rá. A komikus ugyan nevettetni akart, de azzal, hogy párosította a celebek és a saját fotóit, kontextusba helyezte az álvalóság abszurditását, és megmutatta, hogy azok a helyzetek és testek, amikre oly sokan irigyek, nem természetesen, és főleg nem természetes körülmények között születnek. Barber ráadásul mer „csúnya lenni”, és használni a testét akkor is, ha az távol esik attól, amit „tökéletesnek” gondolunk. 


A médiában a nőknek elsősorban dögösnek kell lenniük – ezt tanították nekünk... Én ezt megfordítottam, és a legerősebb valutámat tettem ki az asztalra, ez pedig a humorérzékem és a képességem, hogy kigúnyoljam magam

– írta le egy ízben munkásságának lényegét Barber, aki amúgy sosem tűzte ki célul, hogy a testpozitivitás mozgalom arca legyen, de örül, hogy azzá vált. És élvezi, hogy a testét használhatja a paródiákhoz, úgy véli ugyanis, hogy a fizikai komédia a legkedvesebb dolog a világon. „Elég sok gyakorlással jár, de egyszerűen nem vagyok hajlandó utálni, ahogy kinézek.”

Barber fotóit amúgy gyakran kritizálják, néhányat pedig kénytelen volt törölni. 2021-ben Emily Ratajkowskit trollkodta meg, azzal a felirattal kísérve, hogy 

Elegünk van abból, hogy tárgyiasítod a testünket! És itt van a seggem.


A kommentelők azonnal nekiestek Barbernek, mert szerintük a komikus posztja nőgyűlölőre sikerült, ráadásul ribancként bélyegezte meg Ratajkowskit. A modell ezután letiltotta Barbert az Instagramon, aki erre később úgy reagált, hogy az emberek állandóan letiltják egymást mindenért, ő pedig nem akar részt venni ebben a játékban. 

Szívás volt!

Barber nemcsak a testével, hanem az egészségével kapcsolatban is nyíltan beszél, így azt is megosztotta a világgal, hogy 25 éves korában nyílt szívműtéten kellett átesnie. Egy interjúban elmesélte, hogy bár majdnem meghalt, volt ennél rosszabb is. A műtét után úgy döntött, hogy részt vesz egy vastagbéltisztító kezelésen, viszont kihagyta előtte a böjtöt.

Ez volt a legfájdalmasabb dolog a világon, mert – szó szerint – tele voltam szarral. Szívás volt.

Barber az elmúlt nyolc évben címlapokon jelent meg, könyveket írt, együtt dolgozott Tom Ford amerikai divattervező-filmrendezővel, sőt piacra dobott egy limitált kiadású fehérnemű-kollekciót a BrasNThings nevű céggel. Részt vett a tervezésben is, hogy a darabok ne csak szépek, hanem tetőtől talpig kényelmesek is legyenek. 

Amellett, hogy stand up-előadásaival járja a világot, és podcasteket készít, nemrég főszerepet kapott egy Netflix-vígjátékban, a Wellmaniában. Barber ott egy merész és kissé kaotikus gasztroírót játszik, bár a sorozat nem aratott osztatlan sikert. 


Annak ellenére, hogy ma már őt is meghívják A-listás bulikra, Barber megfogadta, hogy nem lesznek sztárallűrjei. Arra a kérdésre, hogy mégis hogyan parodizálja a továbbiakban a hírességeket úgy, hogy már az ő köreikben forog, úgy válaszolt:

Annak látom a hírességet, ami, és most, hogy benne vagyok a körben, belülről fogom felrobbantani. Csak előbb megszerzem az ingyen napszemüvegeket – nem vagyok hülye.

Nyitókép: Celeste Barber / Facebook 

#Kultúra#celeste barber#fotó#divatfotó#paródia#komikus#színész#instagram#testpozitív#testpozitív mozgalmak#netflix#ma

Címlapról ajánljuk