Baleset-bűnügy

Nem működött az agárdi vasútállomás liftje, ezért kellett a síneken átkelnie annak a mozgáskorlátozott férfinek, akit elgázolt a vonat

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 22. 7:01

A székesfehérvári vonal liftjeivel rendszeresek a problémák, gyakoriak az üzemszünetek.

„Szklerózis multiplex beteg volt. Őt gázolta el a vonat 2023. 08. 18-án reggel. Nem tehetett semmit, a betegsége miatt kiugrani sem tudott a mopedből. Mindig lifttel járt, de megint nem működött. Ezért kellett körbe menni neki. Nem akart öngyilkos lenni, nem ivott! Csak utazni szeretett volna!” – idézte a Telex annak a 45 éves kerekesszékes férfinak az édesanyját, akit halálra gázolt a vonat az agárdi átjáróban.

Ez a gyalogos átjáró nincs lámpával vagy sorompóval ellátva, csak egy korlát lassítja a forgalmat. Az áldozat anyja a portálnak azt mondta, hogy Tibor látta a vonatot, de azt hitte, hogy még átér előtte. A szerelvény viszont átmenő járat volt, nem lassított, és elkapta a mozgássérült mopedjének a végét. Tibor nem sietett, volt ideje a vonat indulásáig, de miután a lift nem működött, kénytelen volt a síneken átkelni.

A kérdéses lift működését a szakhatóság augusztus 15-én állította le műszaki meghibásodás miatt – írta a MÁV sajtóosztálya. Hozzátették: ez a gyakorlatban sajnos kényelmetlenséget okoz a mozgásukban korlátozott utasok számára, ugyanakkor az átjáró használata még elvileg sem rejthet veszélyt az ő biztonságukra nézve sem. Ezért a rendőrséggel együttműködve minden részletre kiterjedő vizsgálatot indítottak a baleset körülményeinek tisztázására.

A székesfehérvári vonal liftjeivel rendszeresek a problémák, egy jelentés szerint például a 2017. augusztus és 2018. augusztus között eltelt egy évben főleg a Nyírlift által szerelt felvonókkal volt gond. A liftek mintegy fele nem volt képes a 90 százalékos üzemelési szintet elérni, átlagban pedig 40-50 százalékban működtek. 


Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#vonatgázolás#kerekesszék#mozgáskorlátozott#agárd#lift#máv#gázolás#vasút

Címlapról ajánljuk