Baleset-bűnügy

Hálapénz miatt kértek börtönt egy hajdú-bihari orvosra

rtl.hurtl.hu

2023. március 1. 11:47

A szakorvos egyszer ötezer forintot adott az asszisztensének egyik betegtől kapott pénzből, aki azt elfogadta.

Önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség egy orvossal és az asszisztensével szemben, derül ki az ügyészség közleményéből

Az ügyészség tájékoztatása szerint a szakorvos 2021. október elseje és 2022. január 28-a között négy alkalommal vett át különböző összegű készpénzt és egyéb ajándéktárgyat három betegtől és egy beteg hozzátartozójától.

Mint írták, az orvos olyan egészségügyi ellátásért – műtéti előjegyzés, vizsgálat elvégzése – fogadott el jogtalan előnyt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott. A szakorvos egyszer ötezer forintot adott az asszisztensének az egyik betegtől kapott pénzből, aki azt elfogadta.

Hozzátették, az elkövetők megszegték az egészségügyi törvény, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexének vonatkozó előírásait is.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség az orvost négyrendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, míg az asszisztensét  bűnsegédként elkövetett önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt állítja bíróság elé.

A vármegyei főügyészség börtönbüntetést és pénzbüntetést kért a szakorvosra, míg az asszisztens esetében felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést indítványozott. Az orvosnál arra is indítványt tettek, hogy a törvényszék tiltsa el őt a közügyek és az orvosi foglalkozás gyakorlásától.

Fotó: Kovács Anikó / MTI

#Baleset-bűnügy#orvos#egészségügy#hálapénz

Címlapról ajánljuk