Baleset-bűnügy

Egy hét után kihozták a jósvafői barlangból a tűzoltóbúvár holttestét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 10. 18:07

Mede Márton tűzoltóbúvár április 3-án tűnt el a Kossuth-barlangban, ahol szabadidejében a barlang egy ismeretlen részének feltárásán dolgozott.

A jósvafői Kossuth-barlangban a balesetet szenvedett búvár megtalálása érdekében zajló művelet 2022. április 10-én rendkívüli esemény nélkül befejeződött

– közölte vasárnap délután a Terrorelhárítási Központ (TEK).

A TEK közleménye szerint az eltűnt barlangi búvár holttestének megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt, írja az MTI. A művelet koordinálását végző TEK-esek barlangi- és búvármentő szakemberekkel dolgoztak együtt a helyszínen. A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködő 18 szervezetnek.

A TEK rövid videókat bocsátott az RTL Klub rendelkezésére a barlangi mentés körülményeiről:

Túl a Reménytelen-szifonon

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést jósvafői Kossuth-barlangban, amikor megszakadt vele a kapcsolat. A búvár egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban tartózkodott ekkor. A mentést nehezítette, hogy a barlang e részében a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nem lehetett látni. A kutatást kedd este folytatták a búvárok, újabb felderítő merüléssel, életjelek után kutatva. Ekkor találtak rá az eltűnt búvár holttestére.

A Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kossuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. A barlang végpontját sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. E járatot több évtizednyi kutatómunka után 2009-ben úszták át az Amphora Búvár Klub kutatói. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, amely ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert. A tragédiával végződő vasárnapon a 3. szifon járatait kutatták a feltáró búvárok.

Tapasztalt búvár volt

Mede Márton 2008 óta dolgozott a Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatánál tűzoltó búvárként, ezalatt számos víz alatti mentésben vett részt. Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozott, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint Magyarországon mindössze hat-nyolc búvárnak van olyan tudása és tapasztalata, mint amivel ő rendelkezett.

A fővárosi tűzoltó a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

Nyitókép: Terrorelhárítási Központ

#Baleset-bűnügy#barlang#jósvafő#mede márton#búvár#barlangi mentők#tek#hableány#eltűnt

Címlapról ajánljuk