Baleset-bűnügy

Meghalt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

rtl.hurtl.hu

2022. április 6. 6:10

Egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset.

Meghalt a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja, akit a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés alatt ért baleset – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) kedden este.

A közlemény szerint a kutatási munkálatok kedden este a búvárok újabb felderítő merülésével folytatódtak. 

Az életjelek keresése közben a kutató egység talált rá az eltűnt búvárra.

A búvárok által készített videófelvételek kiértékelése megkezdődött, a szakemberek annak eredményétől függően döntenek a felszínre hozás körülményeiről.

A kutatást koordináló Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János a keresés minden résztvevője nevében fejezte ki részvétét az elhunyt hozzátartozóinak.

Mede Márton 2008 óta dolgozott tűzoltó búvárként, szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozott, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért ki is tüntették.

A 42 éves búvár többször merült már a Kossuth-barlangban. 

A jelenlegi információk szerint egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset.

Szakértők szerint Magyarországon mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában. További részleteket itt olvashat a búvárról és a Kossuth-barlangról.

Nyitókép:  Hajdu János altábornagy, a TEK főigazgatója (középen) irányítja a Kossuth-barlangban eltűnt búvár utáni kutatási műveletet Jósvafőn – Fotó: MTI/Terrorelhárítási Központ

#Baleset-bűnügy#búvár#jósvafő#tek

Címlapról ajánljuk