Baleset-bűnügy

Petíciót indított a félsorompókért a Tapolcánál meghalt egyik fiatal édesanyja

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 27. 13:54

Félsorompót minden vasúti átjáróba! címmel petíciót indított az aHang oldalán a január 1-jén Tapolcánál szörnyethalt négy fiatal egyikének édesanyja. Iván Anita arra kéri a MÁV ZRt. elnök-vezérigazgatóját, hogy az összes hazai vasúti átjárót szereljék fel félsorompókkal. Már több mint tízezren írták alá az online követelést.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, 2022. január 1-jén reggel egy vasúti átjáróban összeütközött egy autó egy vonattal, az autó öt utasa közül négyen – három fiú és egy lány – a helyszínen életüket vesztették. Az áldozatok sümegi és csabrendeki fiatalok voltak, egyikük a Fino Kaposvár röplabdacsapatának fiatal játékosa.

A Mávinform szerint az autó a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott a sínekre. Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere a tragédia után azt nyilatkozta, kezdeményezi a MÁV-nál, hogy a vasúti átjáróba sorompót helyezzenek ki, mert több baleset is történt már ott. A helyiek egyébként már többször kérvényezték, hogy szereljenek fel félsorompót a 7345-ös számú úton, Tapolca közigazgatási területén lévő vasúti átjárónál, de eddig hiába. A környékbeliek szerint nem elég, hogy több tábla is jelzi a fénysorompóval biztosított vasúti átjárót.


Az egy hete indított aláírásgyűjtéssel Iván Anita, a Tapolcánál szörnyethalt négy fiatal egyikének édesanyja azt szeretné elérni, hogy minden hazai vasúti átjárót szereljen fel a MÁV fel félsorompókkal. Az aHang online petícióját Homolya Róbertnek, a MÁV ZRt. elnök-vezérigazgatójának címezte, a kezdeti célnak kitűzött 15 ezer aláírásból már több mint 10 ezer össze is gyűlt.

A gyermekét elvesztő anya így fogalmazott a petícióról hírt adó aHang-hírlevélben:

2022. január 1-jén fiam és három társa életét vesztette egy balesetben. A sofőr figyelmetlenség és a rossz látási viszonyok miatt (szemébe sütött a nap, a vizes út csillogott, visszaverte a fényt) nem vette észre a fénysorompó piros jelzését, és éppen akkor hajtott rá a sínekre, amikor a bokros terület mögül a vonat is odaért. Öten ültek az autóban, a hátul, középen ülő kislány maradt csak életben. Igen, hibáztathatnám a sofőrt, miért nem lassított, ha nem látott jól. Mit érnék el vele? Semmit. Nem érdemes a miérteken rágódni.

De azt tudom, hogy ebben a vasúti átjáróban ez az 5. baleset volt. Ha nemcsak fénysorompó jelzi az átjárót, hanem van legalább egy félsorompó is, úgy gondolom, hogy azt az emberek 99%-a észreveszi, és megállásra készteti. Félsorompót minden vasúti átjáróba! Ezért is döntöttem úgy, hogy aláírásgyűjtésbe fogok, hogy a későbbi balesetek megelőzésére legalább ennyit tegyünk meg.

Ne csak itt, Kisapátinál legyen félsorompó, miután több baleset is történt, vagy Sümegen, ahol szintén egy baleset után oldották meg így az átjárót, hanem a MÁV összes kereszteződését vizsgálják felül, és helyezzenek ki a lámpás jelzés mellé legalább egy félsorompót is, ezzel is csökkentve az ütközések esélyét.

A petícióval kapcsolatban kérdésekkel fordultunk a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságához, amint reagálnak megkeresésünkre, beszámolunk a fejleményekről.

Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#petíció#vonatbaleset#vasúti átjáró#félsorompó#ahang

Címlapról ajánljuk