Homár tatár, ahogy mi szeretjük
2014. október 1. 21:05
A kék csapat második feladata
A homárt megpucoljuk. A homárok farkát szépen megszabadítjuk a hártyájától és véres részeitől. Fontos, hogy tiszta homárt kapjunk. Ez nagyon apró kockákra összevágjuk és hidegen tartjuk tálalásig.
Egy zöldség alaplevet (hagyma, fokhagyma, sárgarépa, zeller, burgonya) főzünk méretes lábasban. Ebbe fogjuk kifőzni a homárok ollóit. Forrásban lévő vízben 6 percig főzzük az ollókat, majd megpucoljuk. Megpucolt könyökét, valamint ollóit félretesszük tálalásig. A Quinoat forrásban lévő vízben kifőzünk, majd leszűrjük és papírtörlőn megszárítjuk. A végén forró olajon kipattogtatjuk és tálalásig félretesszük. Mangót pucolunk, és vékony csíkokra szeljük. Tálalásig félre tesszük. Elkészítjük az áfonyás szilvás mártást: turmixgépben 3 db szilvát és fél doboz áfonyát centrifugálunk. Majd egy tálkába szűrjük pici lime lével, fél kanál balzsam ecettel, cukorral, sóval beállítjuk ízlés szerint.
Tálalás előtt pár perccel: a hideg nyers kockákra vágott homárt olíva olajjal és lime reszelt héjával befűszerezek. Ízlés szerint.
Tálalás: lehűtött mélytányér közepére helyezünk egy kis pogácsa szaggatót. Megtöltjük a tatárral, majd lehúzzuk róla. Tetejére két azonos méretű mangó szeletet teszünk. A mangó tetejére főtt homár ollót teszünk és megszórjuk pattogtatott quinoaval. Az egész tornyot körbe locsoljuk áfonyamártással, hogy a mélytányér alját teljesen lefedje. A mártásba 3 irányba áfonya darabokat szórunk és az és két áfonya közé teszünk még egy - egy darab homár könyököt.