Rusztikus vaddisznóragu mediterrán polentával
2014. szeptember 19. 21:05
Tóth Marci receptje
Hozzávalók:
vaddisznó hús
kukorica dara
só
bors
vaj
olaj
parmezán
kakukkfű
szalonna
shalotta hagyma
köménymag
borókabogyó
paradicsom
zöldpaprika
babérlevél
fokhagyma
chili
paradicsompüré
vörösbor
rókagomba
csiperke
áfonya
petrezselyem
Elkészítés:
Polenta elkészítése: 100 g kukorica darát beleteszek 5-6 dl forrásban lévő vízbe és folyamatos kevergetés mellett püré állagot érek el. A végén vajjal (6-7dkg) és parmezánnal (10dkg) valamint friss kakukkfűvel érem el a megfelelő ízt és állagot. A parmezán sajt után, ha kell még sózom. Fóliával kirakott és olivával kikent formába öntöm és hagyom megszilárdulni.
Közben apró kockára vágott füstölt szalonnát pirítok, hagyom, hogy jól kiengedje a zsírját. Ha már jól kisült akkor a felét kiveszem törlőpapírra és félreteszem tálalásig. A lábasban visszamaradt zsírból ha szükséges leveszek egy keveset (ízlés kérdése). A kisült zsiradékhoz hozzáteszem a kockára vágott shalotta hagymát ami mennyiségben a hús 1/3-a legyen. Sózom borsózom. Megszórom őrölt köménymaggal és hozzáadok 4 szem borókabogyót amit összetörtem mozsárban. Hozzáadok egy fél paradicsomot és egy egész zöldpaprikát. Erre ráteszem a kockára vágott vaddisznóhúst és lepirítom. Közben 2-3 levél babérlevelet teszek hozzá és még 4-5 szem borókabogyót valamint két kis gerezd zúzott fokhagymát. 3-4 karika csilit is teszek hozzá. Hagyom, hogy a hús a levét kiengedje és párolom fedő alatt. Amikor már kérget kapott hozzáteszek 1 ek paradicsompürét és 1-1,5 dl jó minőségű vörösbort. Amíg a hús puhul előkészítem a két féle gombát. Rókagomba száráról lekaparom a héját félbe vágom és olvasztott vajon egy kis kakukkfűvel lepirítom. A barna csiperkét a szárától megszabadítom és a fejét rusztikus darabokra vágom. Amikor már félpuha a hús akkor hozzáadom a gombát és összefőzöm vele is. Ha a gomba kiengedte a vizét és még szükséges egy kis vizet pótolok. Teszek bele még fél marék áfonyát ebben a fázisban. Jól összeforralom szükség esetén sóval és borssal ízesítem. Az idő közben megdermedt polentát forró serpenyőre teszem és oldalait lepirítom. Ezt a tányér közepére teszem és köré teszem a ragut. A polenta tetejére teszem a lepirított füstölt szalonnát. Csepegtetek a tetejére még egy kicsit a szaftból és az egész tányért megszórom finomra vágott petrezselyemmel.