A Konyhafőnök

Ketrecharcból a konyhába – Bóza Roland, a Konyhafőnök 2021-es győztese belevetette magát a gasztroüzletbe

Hamberger DávidHamberger Dávid

2022. április 16. 16:02

Lassan egy éve már, hogy az egykori ketrecharcos elnyerte A Konyhafőnök címet és a vele járó fődíjat, azóta pedig megállíthatatlanul terjeszkedik éttermeivel, és egy saját gyártósor felépítésébe is belefogott. Az rtl.hu-nak mesélt a versenyben töltött hat hetéről és arról is, hogy milyen tervei vannak a médiában.

Hogyan telnek a mindennapjaid, amióta megnyerted a 8. évadot?

A verseny után egyből elindítottam az agárdi street food üzletemet, azóta pedig Székesfehérváron is megnyílt a Fusion by Bóza Roland névre hallgató éttermem. Ezek azért sok időt felemésztenek.  A vendéglők mellett több projektem is fut egyszerre, ezért minden percem ki van töltve. Most például egy üzemen dolgozom, ahol szuvidált termékeket fogunk gyártani. Emellett pedig a street food egy új oldalát szeretném megmutatni az embereknek, de ez legyen még titok.

Bóza Roland

Hogyan emlékezel vissza a versenyre?

Csodálatos élmény volt. Azelőtt is elég intenzív életet éltem, de a műsor csak még több pörgést hozott. Át tudtam lépni a saját határaimat, és a kitartásom is sokat fejlődött. Olyannyira magával ragadott a tévézés, hogy ha nem gasztronómiával foglalkoznék, akkor biztosan a médiában csinálnék valamit. A Konyhafőnök ilyen szempontból maga volt a tökély, hiszen főznöm is kellett, és a kamerák is körülvettek.

Miben próbálnád ki magad a médiában?

Szívesen lépnék például Sárközi Ákos nyomdokaiba, el tudnék képzelni egy hasonló pozíciót, mint amit most betölt A Konyhafőnökben.

Mivel lettél gazdagabb a műsor alatt?

Nyilvánvaló, hogy nem ott tanultam meg főzni, viszont A Konyhafőnök miatt szereztem hírnevet, kapcsolatokat és tapasztalatot. Amúgy is nyitottam volna egy éttermet, de az biztos, hogy 300-400 százalékot dobott a vállalkozásaim sikerén, hogy megnyertem a műsort. 

Nem kellett azzal foglalkoznom, hogy hogyan vonzzam be az embereket, mert elég volt kiírni, hogy „Bóza Roland étterme” és egyből mindenki tudta, hogy egy Konyhafőnök-nyertesről van szó.


Hirtelen minden este ott voltál a nézők nappalijában. Hogyan fogadtad a gyorsan jött népszerűséget?

A hírnévre nem igazán lehet felkészülni. Az elején nagyon furcsa volt, hogy a pesti éttermekben megállítanak, és fotót készítenek velem. Fura, hogy valakihez csak úgy odamennek egy autogramért. Még normális aláírásom sem volt, mert úgy írtam alá, mint egy hároméves óvodás. Szóval furcsa az egész, de hála istennek ez nem múlt el, és sokszor a mai napig összesúgnak a hátam mögött. Ilyen szempontból semmi bajom a hírnévvel, kiélvezem.

Azok közé a versenyzők közé tartoztál, akiknek szinte egyáltalán nem voltak konfliktusai. Erre tudatosan figyeltél? Lehet ezt egyáltalán kontrollálni egy ilyen feszült helyzetben?

Nem mertek velem konfliktusba kerülni! (Nevet.) Amúgy próbáltam simulékony, jópofa lenni mindenkivel. Nyilván volt olyan, aki rettenetesen unszimpatikus volt, de ez egy verseny. Minél jobban szem előtt vagy, annál nehezebb a helyzeted. Még Orsi is azt nyilatkozta, hogy azért nem akart rám szavazni, mert annyira jóban vagyunk. Ezzel elkerültem egy csomó hátráltatást.

Petróczi Gábor, Bóza Roland, Zahorán Csaba

Sárközi Ákossal és a versenytársaiddal tartjátok a kapcsolatot a győzelmed óta?

Ákossal a mai napig szoktunk néha beszélni. Ha írok egy új étlapot, sokszor kikérem a véleményét. Mindig hívom motorozni is, de még nem sikerült összehoznunk. A versenytársaim közül pedig akármennyire is fura, de inkább a piros csapattal tartom a kapcsolatot. Zahorán Csaba például eljött hozzám az agárdi üzletembe, és csináltunk egy chimichangás napot. Rajta kívül még Petróczi Gábor, Márióval és Martinával is szoktam beszélgetni, Martina például marketingesként segített beindítani az üzletemet. Meg persze vannak olyan RTL-es háttérmunkások is, akikkel jóban maradtam.

Elsősorban a kisfiadnak szerettél volna bizonyítani a versenyben. Nagyon szurkolt neked, ezt a Finálén is láthattuk. Azóta már őt is becsábítottad a konyhába?

Mentem már úgy haza, hogy volt egy cetli a hűtőn – amit a párom írt ki – hogy a kisfiam csinált nekem kókuszgolyót. És keltem fel úgy, hogy tojásrántottával vártak reggel. Hatéves, szóval természetesen az anyukája segít sok dologban, de így is profi bolognait tud csinálni.


Azóta többször is láthattak a nézők a Street Kitchenben. Hogyan jött ez a lehetőség? Zé meglátta benned a potenciált?

Miután lement az adás, Zé a legjobb hat versenyzővel készített egy próbaadást. Az én videómat is sokan megnézték, tetszett az embereknek, amit csinálok, ezért én is bekerültem a csapatba, azonban egy idő után sajnos be kellett fejeznünk a közös munkát. De úgy váltunk el, hogy bármikor szívesen látnak, és valószínű, hogy nyár után már lesz időm és lehetőségem is visszatérni hozzájuk. Nem szeretnék kiesni az ismertségből. Egy év elteltével most újra szeretném, ha látnának az emberek különböző műsorokban. 

Nem lenne jó, ha úgy gondolnának a Bóza Rolira, mint aki valamikor nyert valamit, de már nem tudják, hogy mit. Amúgy nem tűnök el a képernyőről, de ez legyen még titok.


Milyen tanácsot adnál a mostani évad versenyzőinek?

Fel kell kötni a nadrágot. Itt nem csak az számít, hogy mennyire jó szakács valaki. Ez a műsor az idegrendszert is próbára teszi. A folyamatos nyomás és a kreatív munka hamar összeroppant. Ezt azzal kerülheted el, hogy csak arra fókuszálsz, amit éppen csinálsz. Ne érdekeljen más, ne érdekeljen az idő, feleslegesen ne csinálj semmit. Aludják ki magukat, és koncentráljanak a lényegre.

Nézni fogod A Konyhafőnök új évadát?

Természetesen. Nagyon kíváncsi vagyok, ki lesz az utódom, úgyhogy alig várom, hogy elkezdődjön. Végre egy színvonalas műsor, amit érdemes lesz nézni.

Május 2-tól jön a nagy népszerűségnek örvendő gasztro reality, A Konyhafőnök legújabb évada!

#A Konyhafőnök#fördős zé#bóza roland#interjú#sárközi ákos#étterem#rácz jenő#gasztronómia

Címlapról ajánljuk