Zöld Hírek

Ma 110 éves az újságcikk, ami az elsők között figyelmeztetett az ember okozta klímaváltozás hatásaira

Mohos MátéMohos Máté

2022. augusztus 14. 17:41

„Pár évszázad múlva” baj lehet a dologból, figyelmeztetett szösszenetnyi cikkében egy új-zélandi lap 1912. augusztus 14-én.

Ma 110 éve jelent meg az egyik első és az egyik leghíresebb cikk az ember okozta klímaváltozás hatásairól egy új-zélandi lapban. A Rodney & Otamatea Times tudományos rovatában, egy szösszenetnyi hírben számolt be arról, hogy a szénkitermelés megárthat a föld klímájának.

A teljes cikk így szólt:

A szénfogyasztás befolyásolja a klímát

A világ kohói már nagyjából kétmilliárd tonna szenet égetnek el évente. Amikor ez elég, az oxigénnel reakcióba lépve nagyjából hétmilliárd tonna szén-dioxidot bocsát ki az atmoszférába minden évben. Ez a légkört hatásosabb fedőréteggé teszi, és megemeli a hőmérsékletét. A jelenség hatásai jelentősek lehetnek pár évszázadon belül.

Ennyi, nincs tovább. Nemrég a Spinoff foglalkozott hosszabb írásában a cikkel, amelyről kiderül: az valóban eredeti, és a lap 110 éve valóban ennyi karaktert szánt a jelenségre: a rövidhír egy tudományos-szórakoztató blokkban jelent meg, olyan hírek társaságában, minthogy

  • találtak egy nagyon mély lyukat Németországban,
  • kifejlesztettek egy újfajta ugrókötélgépet,
  • mégis mi a helyzet a nikkelből készült evőeszközökkel?

A cikk hivatalos másolatát itt lehet megnézni. Bár ez a kiadás vált a legismertebbé az évek alatt, a rövid cikket nem augusztus 14-én publikálták először: az már hetekkel korábban megjelent brit és ausztrál lapokban is.

#Zöld Hírek#klímaváltozás#újságcikk#szén#új-zéland#globális felmelegedés#légkör

Címlapról ajánljuk