XXI. Század

Tervezője után Anna babájának hívták Amerikában a forradalmi csuklós Ikarust – bemutatjuk azokat, akinek a legendás járműveket köszönhetjük

rtl.hurtl.hu

2022. december 4. 14:34

Az Ikarusokról naponta lehetne filmet készíteni, sok embert érdekel a világhírű magyar márka története, még mindig hatalmas a rajongótábora itthon és külföldön. A XXI. század is többször foglalkozott a gyárral és a különböző típusokkal. A „faros” vagy a 200-as család különböző típusai még 2022-ben is szemet gyönyörködtetőek, de úgy döntöttük, hogy a hétfői adásban, nem a járművek, hanem a dolgozók lesznek a központban. Maguk az ikarusosok.

A legendás magyar márkáról és megalkotóiról szóló film elkészítésének apropója az volt, hogy meghívták a XXI. század stábját Karászy György volt vezérigazgató-helyettes 100. születésnapjára. A szűkkörű ünnepséget a régi mátyásföldi gyár mellett álló egykori művelődési házban rendezték. Az új tulajdonos, egy kínai üzletember is eljött, hogy felköszöntse Gyuri bácsit, aki 1968 és 1982 között volt Toldi József helyettese.

Sok régi kolléga is ott volt, egymást érték a régi történetek. Ez a délelőtt indította el a következő filmet, amiben megszólalt a Szabó házaspár. Zsóka, a feleség a gyár első női diszpécsere volt, férje, István a fényezőműhely vezetője. Brumbauer József beszerzőből lett az Ikarus kereskedelmi igazgatója, majd a részben francia és olasz tulajdonú Ikarusbusz vezérigazgatója. 

Interjút adott László Anna, aki nemcsak megtervezte gyár amerikai modelljét, de maga mutatta be a kinti buszvezetőknek – az USA-ban addig nem létezett csuklós busz –, sőt ő vezette el a buszt Los Angelesből Portlandbe. Úgy is hívták a kék-piros járművet, hogy Anna’s baby.                

 

#XXI. Század#Videó#ikarus

Címlapról ajánljuk