XXI. Század

„Csak ne látnék mindenütt oroszt” – 40 éves a Katona József Színház, a társulaton a hanyatló állampárt is rajta tartotta a szemét

Szikszai OttiliaSzikszai Ottilia

2022. december 18. 18:51

A Katona József Színház 1982 ősze óta működik Budapesten. Olyan darabokat kezdtek játszani, amelyeket addig a magyarországi teátrumok nem mutattak be. Ez a kommunista állampárt, az MSZMP figyelmét is felkeltette, és volt olyan előadás, ami után odatelefonáltak a színházba, hogy bizonyos mondatok többé nem hangozhatnak el. A Katona erre frappáns választ adott. 

Ritka és megtisztelő lehetőséget kapott a XXI század. A televíziós műsorok közül egyedül a XXI század készített összefoglalót a Katona József színház születésnapja alkalmából. A stáb az ünnepi előadáson is részt vehetett, ahol a társulat több emblematikus alakja a színpadon ülve idézte fel emlékeit.

Pogány Judit, Szirtes Ági, Cserhalmi György és Zsámbéki Gábor rendező kommentálta Csehov Manó című darabjának előadását. A XXI századnak interjút adott még Székely Gábor, Bán János. A műsorban olyan előadásokból láthatnak részleteket, amelyeket régem lehetett színpadon látni.  

Valahogy egyértelműen egy csapat voltunk. És nem kellett külön energiákat fektetni abba, hogy befogadják az embert, de én szorongtam mégis, mert egy színésznek a kollégái előtt akkor van rangja, ha legalább 1-2 szerepet már jól eljátszott

– mondta Szirtes Ági színművész.

A nagy klasszikusok mellett olyan előadásokat is lehetett látnia a Katonában, amelyeket máshol nem és amelyekkel összefort a társulat. A Menekülés, a Stílusgyakorlatok, vagy az Übü király, ha szóba kerül, mindenki tudja, melyik társulat állította színre. A rendszerváltás előtt azonban nem mindegyik darab volt kockázatmentes, a hanyatlófélben lévő állampárt ugyanis szemmel tartotta az akkor még új társulatot.

A Gábornak telefonáltak, Székelynek, talán a fővárosi pártbizottságról a premier után, hogy bizonyos mondatok nem hangozhatnak el. Nem volt sok mondat, és határozottan csak egyre emlékszem, hogy az Übü (Übü papa, az Alfred Jarry: Übü király című darabjának címszereplője – a szerk.) amikor az álmából ébred, akkor azt mondja: csak ne látnék mindenütt oroszt

– mondta Zsámbéki Gábor, rendező, majd hozzátette, néhány másik mondattal együtt ezeket végül kihagyták a darabból.

Néhány évig kihagytuk, amíg azt gondoltuk, hogy ellenőrzik. Aztán amikor azt gondoltuk, hogy már a kutya se törődik vele, akkor megint elmondta a Sinkó (Sinkó László színész, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, 2015-ben hunyt el – a szerk.).

A 40 éves Katona József színház legendás alakjai még több érdekességet árulnak el a XXI. század következő adásában, amit hétfőn este láthatnak az RTL-en a késő esti Híradó után.

 

#XXI. Század#Videó#színház#Kultúra#katona józsef színház#rtl#Szirtes Ági#Bán János#Zsámbéki Gábor#ma

Címlapról ajánljuk