XXI. Század

„Fölírogattam, a második lombiknál összesen 40 injekciót adtam be magamnak”

Veress KrisztinaVeress Krisztina

2022. november 6. 15:18

Anyák, orvosok, egy pap és egy filmrendező beszél olyan dolgokról, amelyek Magyarországon sokaknak még mindig tabut jelentenek: a meddőségről és a gyógymódról. A XXI. Század megrázó riportja a mesterséges megtermékenyítés magyarországi történetét dolgozza fel.

Na, és mikor jön már a gyerek? 

Vannak kérdések, amelyeket soha, semmilyen körülmények között nem lehet feltenni. Az előbbi az ilyen kérdések sorában az elsők között van: egyrészt a kérdezőnek semmi köze hozzá, másrészt nem tudhatja, hogy milyen sebeket tép fel egy olyan pár életében, amelyiknek nem lehet gyereke. Mert valamelyikük meddő, és bár nagyon szeretnék, nem jön össze, még lombikban sem.  

„Fölírogattam, hogy a második lombiknál összesen 40 injekciót adtam be magamnak. A harmadiknál meg 37-et. Nem ez a nehéz. Az a nehéz, amikor az ember ül lehajtott fejjel, és kínkeservvel keresgéli a hasán azt a pontot, ahol még nem fáj” – mondta Judit, aki vállalta a megpróbáltatást és az interjút is a XXI. Században. Beszélt arról, hogy a nőket a fizikai fájdalom mellett milyen lelki megpróbáltatás éri a sikertelen beültetések után. 

Veress Krisztina a mesterséges megtermékenyités magyarországi történetéről készített filmet, amiben anyák, orvosok, egy pap és egy filmrendező is megszólal. Mindannyian olyan dolgokról beszélnek, amelyek Magyarországon sokaknak még mindig tabut jelentenek: a meddőségről és a gyógymódról, arról, hogy mesterséges úton még annak is lehet gyereke, akinek természetes módon nem.

A megrázó riportban a több mint 20 éve készült dokumentumfilm, a Sejtjeink rendezője, Almási Tamás is felidézi, milyen felkavaró volt számára a forgatás és az aggodalom azért, hogy főszereplőinek sikerüljön.

Veress Krisztina filmjét az RTL Moston nézheti meg.

 

#XXI. Század#Videó#lombikbébi#Almási Tamás#meddőség#mesterséges megtermékenyítés#dokumentumfilm

Címlapról ajánljuk