Videó

Horn Gábort megverték, a tömeget vegyszerrel locsolták – erőszakos ellentüntetők zavarták meg a Pride-ot 2008-ban

rtl.hurtl.hu

2024. július 6. 8:02

2008-ban ezen a napon érte a leghevesebb támadás a Budapesten szervezett melegfelvonulást. Az erőszakos ellentüntetők paradicsommal, tojással dobálták, és vegyszerrel locsolták a tömeget. Politikusokra is rátámadtak, Horn Gábort „ütötték-verték”, emlékezett vissza az SZDSZ politikusa. Szetey Gábor, a melegségét nyíltan vállaló egykori államtitkár egy rendőrautóban keresett menedéket, és Lévai Katalin akkori EP-képviselőt is rendőrök menekítettek ki a tömegből. 

„Magyarországon változásra van szükség, hozzáállásban, gondolkodásban, politikában, abban, ahogy magunkra és másokra nézünk” – értékelte a történteket Szetey Gábor. Rendőrök is megsérültek, volt, aki elvesztette az eszméletét. 

Gyurcsány Ferenc, a Fidesz és az SZDSZ is elítélte az erőszakot: Gyurcsány arról beszélt, hogy eljött az ideje a jogos önvédelemnek, Navracsics Tibor viszont felrótta a kormánynak, hogy a rendőrség nem tudja biztosítani a közrendet. A 16 éve, ezen a napon történt incidenst az RTL Híradó riportjával idézzük fel. 

#Videó#ezen a napon#RTL Híradó#Belföld#pride#budapest#melegfelvonulás#ellentüntetők#oszlatás#rendőrök#erőszak#horn gábor#Lévai Katalin#gyurcsány ferenc#szetey gábor#lmbtq#homofóbia

Címlapról ajánljuk