Videó

A drámai nap, amikor a britek úgy döntöttek, hogy nem kérnek többé az EU-ból

rtl.hurtl.hu

2024. június 23. 14:28

Nyolc éve, a 2016. június 23-ai népszavazáson dőlt el, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. 1,3 millióval többen szavaztak a távozásra, mint a maradásra, a brexitpártiak a szavazók 51,9 százalékát tették ki. Az akkori miniszterelnök, David Cameron azonnal bejelentette lemondását.

72 százalékos részvétel mellett a kilépéspártiak nyerték meg a történelmi jelentőségű népszavazást. David Cameron brit miniszterelnök azonnal bejelentette lemondását, a kilépés hírére a font árfolyama meredeken esni kezdett. Ez volt első és mindezidáig egyetlen eset, hogy az EU egyik tagállama elhagyja a szervezetet. 

A pénzpiacokon annyira eluralkodott a pánik, hogy az angol font árfolyama 31 éves mélypontra zuhant, a befektetések világszinten 573 ezer milliárd forinttal értek kevesebbet. Ennyiből Magyarország több mint 17 évig működhetett volna pénz nélkül. A Híradó beszámolóit alább láthatják:


Az Egyesült Királyság tényleges kilépésére még 4 évet kellett várni. Az ország 2017-ben jelentette be az Európai Tanácsnak, hogy ki akar lépni az EU-ból, és ezzel hivatalosan elindította az erről szóló eljárást. 2020. január 30-án az EU megerősítette a kilépésről rendelkező megállapodást. 2020. január 31-én éjfélkor a kilépésről rendelkező megállapodás hatályba lépett.

Nyitókép: REUTERS/Phil Noble

#Videó#Európa#európai unió#ezen a napon#nagy britannia#anglia#brexit#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk