Videó

Egy hét földi pokol Izraelben és Gázában, borzalom Pesterzsébeten, Hajdúszoboszlón és New Yorkban

rtl.hurtl.hu

2023. október 14. 19:48

Egy hete tart az újabb háború, videós összefoglalónkban megmutatjuk, mi történt azóta, Hamász terrorszervezet összehangolt és brutális támadás indított Izrael ellen. Itthon a XX. kerületben egy kidőlt iskolai kőkerítés okozott tragédiát, Hajdúszboszlón egy barátinak indult szalonnasütés végződött a vendég lebetonozásával, Ócsa környékén pedig egy napelempark-építés miatti viszálykodás durvult el. A szomorú események mellett felidézzük a Nyerő Páros, a The Vocie és Survivor legnépszerűbb jeleneteit is, és kiderült az is, kik küzdenek majd meg egymással a Sztárbox ringjében, és hogyan készülnek a megméretésre. 

Október 7-én több mint ötezer rakétát lőttek ki a Gáza övezetből Izrael déli és középső területeire, majd a Hamász terrorszervezet harcosai megrohanták a határmenti településeket. A Hamász több mint ezer embert lemészárolt és legalább 150 civil túszt is ejtett, gyerekeket és időseket is elraboltak. A híradások felfoghatatlan szörnyűségekről szólnak, az országban rekedt magyarokat folyamatosan menekítik ki. Izrael hivatalosan is kihirdette a hadiállapotot, most pedig a Gáza övezet ostromára készül, miután az elmúlt egy hétben folyamatosak voltak a megtorló légicsapások. Az ENSZ humanitárius katasztrófától tart.

A Hamász terrorszervezet egy szabadtéri partira is lecsapott, a zenei fesztiválon fiatalok ezrei vettek részt. 260 embert megöltek, több tucatnyian eltűntek, egy lány elrablásáról videó is készült. A Hiradónak nyilatkozott egy korábban Magyarországon tanult nő, akinek unokahúgát rabolták el onnan.


Egy Jeruzsálemben élő magyar nő arról számolt be, hogy az emberek folyamatosan temetésekre járnak, a támadások kegyetlensége pedig egészen döbbenetes volt,  két felnőttet például baltával öltek meg a gyerekek szeme láttára.

 

Közben a Magyarországon ragadt izraeli családok sokkos állapotban várták, hogy hazamehessenek. Egy Budapesten rekedt izraeli nő azt mesélte könnyeivel küszködve, három gyerekük maradt Izrael déli részén, és rettegnek, hogy bántódásuk esik.

 

Három magyar férfi a Fókusznak adott felkavaró interjút arról, milyen az izraeli hadseregben szolgálni. Mindhárman azt mondták, ha hívnák őket, azonnal bevonulnának

 

Izrael felszólította a Gáza övezet északi részén élő mintegy 1,1 millió palesztint, hogy vonuljanak délre, Egyiptom felé, ugyanis a Hamász terroristái az épületek alatt húzódó alagutakban rejtőznek. Ez a közelgő hadműveletre figyelmeztet, Izrael valószínűleg további légicsapásokkal és szárazföldi offenzívával próbál majd leszámolni a terroristákkal. Az ENSZ szerint lehetetlen ennyi embert ilyen gyorsan mozgásra bírni, az utasítás humanitárius katasztrófához vezethet.


Hogy mi is az a Hamász, arról kevesen tudnak autentikusabban beszélni, mint Moszab Hasszan Juszef, a szervezet egyik alapítójának fia, aki testközelből átélte és a saját szemével látta a terroristák brutalitását. A Hamász irányítása várt rá, neki azonban elege lett a mészárlásokból és átállt: 14 éven keresztül kémkedett Izraelnek. Korábban a Fókusznak adott exkluzív interjút.

Búcsú

Múlt hétvégén meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök. Államfőként pártokon felül álló intézményként tekintett hivatalára, A rendszerváltás után 8 évig az Alkotmánybíróság elnöke volt. Sólyom László 81 éves volt. 

 

Kötelező, és sokan rosszul járnak vele

Több száz forinttal kell majd többet fizetni egy-egy vásárlásnál jövőre a kötelező visszaváltás miatt. 50 forintot tesznek rá minden egyszer használatos pet palackra, fém dobozra vagy üvegre, a tejtermékeket kivéve. Ezt a pénzt visszakapja a vásárló, ha sértetlenül visszaviszi a csomagolást. Automatákat viszont csak az ezer főnél nagyobb lakosságú településekre kötelező telepíteni. A Mol Hulladékkezelő az RTL-nek azt mondta, a kistelepülések kereskedői is jelentkezhetnek visszaváltási pontnak.

 

Aránytalan

Feleannyit ér a győrszentivániak szavazata, mint a gyirmótiaké a győri önkormányzati választáson – erre jutottak a Választási földrajz Facebook-oldal készítői. Ez rettentően aránytalan – mondta az RTL Híradónak Balog-Farkas Renáta, aki független jelöltként indulna itt jövőre. Kovalcsik Tamás, a Választási földrajzi szakértője szerint mindez szabálytalan is. A jegyzők november 30-ig kezdeményezhetik a körzethatárok módosítását, a győri önkormányzat viszont nem válaszolt arra, hogy tervezik-e a választókerületek módosítását.  

 

Fejük felett

Ócsa környékén háborúskodássá fajult egy napelempark-építés. Sok gazda életét teljesen ellehetetlenítette, hogy a földjükön oszlopokat állítottak fel, fákat vágtak ki, a saját területekből hatalmas darabokat kerítettek el, majd magasfeszültségű vezetéket húztak föléjük. Mindezt megkérdezésük nélkül, egy off-shore hátterű magáncég kedvéért. Többször kellett rendőrt hívni, tett már feljelentést a beruházó és több gazda is.

 

Törökbálinton pedig halastó helyén épülhet lakópark. A kormány ugyanis a múlt héten váratlanul rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánította az egykori bánya és téglagyár területét. A város fideszes polgármestere pár hete azt közölte, sikerült elintéznie Gulyás Gergely miniszternél, hogy ne épülhessen meg az 500 lakásos lakópark, ezután döntött ezzel ellentétesen a kormány. 

 

Tragédia

Meghalt egy 9 éves kisfiú Pesterzsébeten, amikor rádőlt az iskolája kőkerítése kedd reggel. Egy teherautó döntötte ki a kerítést, miközben az iskola udvaráról hajtott ki. A balesetben megsérült a kisfiú anyja is, őt kórházba vitték a mentők. Mivel a tanítás előtti percekben történt a szerencsétlenség, az ott lévő szülők emelték le a sérültekről a kőtömböket, de a kisfiún már nem lehetett segíteni. A rendőrség büntetőeljárást indított, a sofőrt őrizetbe vették.

 

Felkavaró videó készült egy férfiről, aki hétfőn a World Trade Center helyén kialakított emlékmű vízesésébe vetette magát a magyar turisták szeme láttára. A férfi 9 métert zuhant. Úgy tudni, azt mondta, mindezt az apjáért teszi.

 

Végzetes szalonnasütés

Gyilkossággal gyanúsítanak egy hajdúszoboszlói párt, akik a nyomozók szerint egy látogatóba érkező lengyel barátjukkal végeztek. Szalonnasütés közben vesztek össze valamin, aztán összeverekedtek. A holttestet egy gödörbe rejtették és lebetonozták. 

 

Visszatérés

Vastapssal fogadták a nézők a színpadra visszatérő Benedek Miklóst. A Nemzet Színésze azt mondta, nyár óta tanulja a szerepeit, készült a visszatérésre, közben pedig életrajzi könyvet is írt.

 

Előadás után csak az RTL-nek nyilatkozott. Az interjúban elmondta: nincs olyan nap, hogy ne gondolna a fiára, a fiatalon elhunyt legendás sportolóra, Benedek Tiborra.

 

Vallomás

A TikTok-sztár testépítő, Hasan Suleiman a Reggeliben mesélt arról, hogy 14 évesen, teljesen egyedül költözött Magyarországra Kuvaitból. A kétezres évek elején járt gimnáziumba, akkor még nem beszélte jól a nyelvet, az osztálytársai többször kinevették, de a legtöbb rasszista beszólást a tanáraitól kapta.

 

Tehetségek

A The Voice múlt heti adásában mindenki meghatódott Budai Krisztofer szomorú történetén, aztán többen megkönnyezték azt is, ahogyan eléneke a Nagy utazást. 


Krisztofer mindössze 14-15 éves volt, amikor elváltak a szülei, és teljesen egyedül hagyták a családi házban. A The Voice versenyzője ezután kénytelen volt a saját lábára állni, amit annyira szégyellt, hogy még a barátainak sem árulta el. 


Az utolsó válogató legváratlanabb fellépője Galla Miklós volt. A coachok ugyan nem nyomtak gombot, de amint meglátták, hogy ki énekelt a színpadon, kibújt belőlük a rajongó. 

 

Nyerő Páros

Vastag Csaba feleségének arra kellett választ adnia, hogy miképpen szeretne elismerést kapni a párjától. Az énekes felesége erre a kérdésre elmesélt egy történetet, ami meghatározó volt számára a kapcsolatukban. Elárulta, mit tett vele Vastag Csaba, amikor összetörte a vadonatúj autót.

 

Vastag Csaba hűtlenségéről is vallott a műsorban. „Volt-e korábban olyan párkapcsolati hibád, amit nem szeretnél megismételni?” – olvasta fel a kérdést saját magának az énekes, de a válaszon sokat gondolkozott. Evelin azonban nem hagyta, hogy férje magában tartsa az igazságot.

 

Evelin bevallotta, hogy néha direkt húzza férje agyát a féltékenységgel: „Imádom benne, szerintem ezért is szerettem bele.” Ez viszont annyira felháborította Joe-t, hogy hangot is adott ellenvéleményének.

 

Balogh Eleni és párja, Soós Dávid hét napot töltöttek a Nyerő Páros villájában. Mégis úgy érzik, ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy életre szóló barátságokat kössenek. A szépségkirálynő Curtis barátnőjével, Barnai Judittal is gyorsan megtalálta a közös hangot, sőt azóta is tartják kapcsolatot, a páros ennek ellenére mégsem rájuk voksolt. Az rtl.hu-nak Eleniék többek között azt is elárulták, hogyan élték meg Curtisék döntését.


Curtis és párja, Judit mindössze egyetlen szavazatot kaptak a Nyerő Páros harmadik szimpátiaszavazásán, így el kellett volna hagyniuk a villát, ám aztán Sebestyén Balázs közölte, hogy eljött az ideje a titokzatos levél felbontásának. Kiderült, hogy Curtisék maradhatnak a játékban, aminek Vastag Csabáék és Boráros Gáborék egyből megörültek, a többi páros viszont teljesen lefagyott.

Survivor

Pusztai Zsombor határozottan kijelentette, nem támogatja, hogy Wendy Perez képviselje a Buhawi törzset a Survivor első diplomáciai tárgyalásán. A lány kiállt magáért és Zsombornak szegezte a kérdést: „Csak azért, mert nem vagyok magyar?” 

 

Zera nem hagyta szó nélkül Korábián Tamás hazugságát, keményen a szemébe mondta: „még paraszt is vagy”.

 

A Karagatan törzs tagjai túlerővel néztek szembe a Survivor második védettségi játékán: a Jarakay mellett a szövetségesüknek hitt Buhawi is őket támadta. Kiss János, Kőszegi Dóra és Makra Vivien az utolsó pillanatig kitartottak, de a fizikai határaik végül legyőzték őket. Vivi sírva fejezte be a játékot.

 

Sztárbox

Kemény beszólásokkal feszültek egymásnak a Sztárbox ellenfelei, miután bejelentették, ki kivel fog összecsapni a ringben. Árpa Attila és Nagy Ervin között már elindult az üzengetés, Dobos Evelin és Sáfrány Emese majdnem a színpadon is összeverekedett, Megyeri Csilla pedig egy vicsorgó csivavához hasonlította magát a ringben. Járai Kíra azt mondta, ellenfele maximum csak elfutni tud, Berki Mazsi tehetségére pedig az edzője is felfigyelt.

 

Nagy Ervin nem tart tőle, ha picit ferdébb lesz az orra a bunyó végére. A színész az rtl.hu-nak elmondta, a közéletben és a szakmában sem félti magát, így nem aggasztja egy sérülés lehetősége sem, mert ahogy mondani szokták: a férfiember sármja a heg.

 

Sztárbox október 29-től minden vasárnap 19 órától az RTL-en. A mérkőzésekre az Eventim felületén lehet jegyet vásárolni. Az összecsapásoknak a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont ad otthont. A résztvevőkről és a szabályokról ide kattintva tudhat meg többet.

Nyitókép: Lebombázott épületek a Gáza övezetben. Fotó: Belal Khaled / Anadolu, Getty Images

#Videó#Külföld#nagy ervin#izrael#támadás#túsz#Nyerő Páros#vastag csaba#vastagné domján evelin#Sztárbox#sólyom lászló#hét videói#gáza#ócsa#ma

Címlapról ajánljuk