Videó

Vízbe fulladt, vagy megölte a KGB? Mi történt Elbert Jánossal a Balatonon?

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 27. 14:01

A Balatonba évente tucatnyi ember fullad bele. Elsodródnak a kisgyerekek, gyanútlan nyaralók fordulnak a tó közepébe SUP-okról vagy csónakokról. Ám 1983-ban furcsább haláleset rázta meg az országot. A TV-ből ismert Elbert János irodalomtörténész a bokáig érő vízben vesztette életét. Míg a rendőrség balesetről beszélt, sokan politikai gyilkosságnak gondolták a történteket, amiben egy titokzatos nő és a szovjet titkosszolgálat, a KGB is szerepet játszhatott. A kedélyeket csak tovább borzolta, mikor néhány héttel később fia, majd felesége is öngyilkos lett.

Elbert János irodalomtörténész az ELTE világirodalmi tanészékének adjunktusa volt, 1970-től a Színházi Intézet igazgatója, szakértőként pedig többször is feltűnt a nappalik fekete-fehér képernyőjén. Élve utoljára akkor látták, amikor Siófokra indult egy rejtélyes találkozóra 1983-ban.

Az asszony azt mondta, hogy nem tudja, miért ment. Estére volt egy meghívásuk a Szovjet Tudomány és Kultúra Házába, ami az ő lakásukkal szemben volt, és a felesége azt várta, hogy majd átmennek oda együtt, ha megjött a János 

– emlékezett vissza Elbert Judit műfordító, Elbert János unokatestvére.

Miklós György történész – az Elbert-ügy kutatója – úgy véli, egy hölggyel találkozhatott Elbert, akinek nőnapi ajándékot vitt borítékban. Sokáig mind a nő, mind a papír létezése kérdéses volt. Egészen addig, amíg az ügy kivizsgálására kirendelt Kovács István, rendőrkapitány kamerán kívül be nem vallotta, hogy végül megtalálta a szóban forgó asszonyt. A férjezett nő kilétét vallomásáért cserébe titokban tartotta.

A tanú elmondása szerint látta, hogy Elbert János vízbe esik és belefullad.

Politikai gyilkosság is történhetett

Bár a nyomozás lezártával balesetnek titulálták a történteket, sokan szkeptikusak maradtak. Elbert jó kapcsolatot ápolt a volt szovjet, ellenzéki írókkal, az ilyen kapcsolatok pedig könnyen veszélybe sodorhattak akárkit a hidegháború közepén. Akik nem hittek a nyomozati anyagnak, úgy vélték, Elbert külföldi kapcsolataival oszthatott meg olyan titkokat, amivel magára haragította a magyar vagy orosz titkosszolgálatokat.

Kétségtelen, Elbert János kiválóan beszélt oroszul és angolul is, emiatt például 1956-ban ő tolmácsolt a budapesti amerikai és szovjet nagykövet között. Utóbbit Jurij Vlagyimirovics Andropovnak hívtak, aki később a szovjet titkosszolgálat, a KGB főnöke lett, majd Leonyid Brezsnyev halála után ő lett a Szovjetunió feje, a kommunista párt főtitkára 1983-ban. 

Pont ebben az évben halt meg Elbert János is.

Tovább borzolta a kedélyeket, hogy a 17 éves ifj. Elbert János – pár héttel apja halála után – a Dunába vetette magát.

Arra akarta rávenni az édesanyját, hogy ketten legyenek öngyilkosok. Azt javasolta, hogy üljenek bele egy autóba, szíjazzák be magukat és a Szent István parknál hajtsanak a Dunába, hogy ne tudjanak kiugrani, mikor elsüllyed a kocsi 

– mesélte Kovács Lajos nyomozó a XXI. Századnak.

A tragédiák itt nem értek véget. Egy év egyedüllét után Elbert özvegye levetette magát az erkélyről. 

Búcsúlevelet is találtak, de annak tartalmáról nem tudunk semmit. 

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

Később film is készült a történtekből, ahol Kabay Barna rendező megpróbált lefizetni egy orosz diplomatát, hogy hozza ki neki a KGB archívumából a valóságot leíró aktákat. Itt sajnos a pénz sem segíthetett: Elbert anyaga azóta is ott csücsülhet egy elfeledett polcon, mi pedig valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, mi az igazság.

Az Elbert Jánosról készült kisfilmet a fenti videóra kattintva nézheti meg.

#Videó#elbert jános#felesége#fia#öngyilkosság#kgb#baleset#XXI. Század#ma

Címlapról ajánljuk