Videó

„Lesújtva, összetörve állunk itt, nehéz szavakat találni” – a hazai háttércsapat a végsőkig elment, hogy megtalálja Suhajda Szilárdot

rtl.hurtl.hu

2023. május 27. 15:46

Egy nagyszerű embert vesztettünk el – mondta Pintér László, az expedíció kommunikációs vezetője és egyben Suhajda Szilárd jó barátja az RTL-nek.

Nem találták meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten, a földi keresést befejezték – közölték szombat délután Suhajda Szilárd Facebook-oldalán. A mentőakció részleteiről az expedíció kommunikációs vezetője beszélt az RTL-nek.

Pintér László azt mondta, elmentek a falig, addig, amíg pislákolt a remény, nem adták fel, de miután teljesen egyértelművé vált, hogy a serpák nem látják Suhajda Szilárdot a hegyen, abbahagyták a keresést. 

A keresőcsapat emberfeletti feladatot végzett, folytatta, nagyon hálásak a segítségükért, a serpák órákon keresztül föl-alá mászkáltak az Everesten, és most az a fontos, hogy biztonságban leérjenek a hegyről. 

Holnaptól egy helikopteres felderítést terveznek a kettes tábor fölött, hogy hátha úgy sikerül Szilárd nyomára akadniuk, de már nem reménykednek abban, hogy a hegymászó életben van. 

Nem élő embert keresünk már, ennek az esélye jelen pillanatban elszállt. Lesújtva, összetörve állunk itt, nehéz szavakat találni 

– mondta Pintér László, aki egyben a hegymászó személyes jó barátja.

A magyar hegymászóért küldött serpák nem találták meg azon a helyen Suhajda Szilárdot, ahol korábban egy másik hegymászócsapat látta. Pintér Lászlóék arra gondolnak, hogy onnan lejjebb csúszhatott, talán be a sziklák közé, nehéz megmondani, hiszen egy nagyon nagy hegyoldalról van szó, ahol bárkit nagyon nehéz megtalálni.

Pintér László öt napja ott van Szilárd családjával, fáradtak, az elmúlt napokban alig aludtak, pedig eleinte azért érkezett, hogy együtt szurkoljanak a várhatóan sikeres csúcsmászásnak. 

Kiváló hegymászó volt, maximális esélye volt arra, hogy ezt véghez vigye. Nem merült fel kétely bennünk, hogy ha az időjárás jó, meg tudja csinálni. Az időjárás jó volt, de valamiért ez most mégsem sikerült Szilárdnak.

Pintér László az elmúlt napokban igyekezett tájékoztatni a nyilvánosságot a legnaprakészebb információkról, beszámolni Szilárd állapotáról, de lelkileg megterhelő feladatként élte meg, hiszen a mászó személyes jó barátja.  

Megérdemelte volna, hogy elérje a csúcsot. (…) Így is ő jutott a legmagasabbra a magyarok közül a Mount Everesten palackozott oxigén nélkül, egy nagyszerű embert vesztettünk el

– tette hozzá.

Azt nem tudni, hogy Szilárd elérte-e a csúcsot, mert nem férnek hozzá a hegymászó eszközeihez, a csapat csak sejti, hogy elment a végsőkig, és lefelé érhette baleset. 

#Videó#Belföld#suhajda szilárd#mount everest#hegymászás#serpa#keresés#mentőakció#pintér lászló#ma

Címlapról ajánljuk