Választás 2022

Paul Lendvai: A durva ébredés következményei Orbán számára is beláthatatlanok

rtl.hurtl.hu

2022. április 20. 16:35

Az újságíró szerint nem a korrupt, Fidesz-közeli elit és nem a miniszterelnök újgazdag családja, hanem a lakosság állja majd a gazdasági válság számláját.

Az osztrák Der Standard című lapba írt véleménycikket Paul Lendvai újságíró. Mint Gyászmunka Magyarországon című írásában fogalmaz: ötven éve, amióta Magyarországra jár, 

nem éreztem olyan borongós hangulatot Magyarországon, mint a nagyhéten, az Orbán Viktor által több mint harminc éve irányított Fidesz negyedik választási győzelme után.

Ismerősei, családtagjai arról számoltak be, hogy körükben nő az elvándorlási szándék, „a tudományos intézetek és a média szinte teljes állami irányítása mellett a független, liberális bölcsészeknek és politikai véleményformálóknak egyetlen lehetőség maradt, a belső emigrációba vonulás”.

Paul Lendvai szerint az ellenzék rossz eredményei nem csak olyan speciális tényezőkből erednek, mint például az ukrajnai háború következményeitől való „mesterien és hamisan felkorbácsolt” félelem, illetve a „4,5 milliárd eurós választási ajándékok”. Felidézi: 2018 óta 753 ezer ellenzéki szavazat tűnt el, mivel az ellenzéki szövetség meggyőző kormányprogram és impozáns közös miniszterlista nélkül nem tudta megnyerni a csalódott választókat, sőt Budapesten és más nagyvárosokban is veszteségeket szenvedtek el.

Lengyel Lászlót idézi, aki szerint német, de más uniós és amerikai befektetők is alig hirdetnek a kevés, függetlenként megmaradt médiumban. 

Elsősorban Angela Merkel volt német kancellár, de koalíciós partnere, az SPD is felelős azért, hogy az EU 2010 óta semmilyen lépést nem tett (csak eredménytelen határozatokat hozott) a jogállamiság és a médiaszabadság lebontása ügyében.

Lendvai úgy látja: most teljesen hatástalan, szimbolikus akciókról folyik a vita, például arról, hogy az ellenzéki képviselőknek egyáltalán részt kell-e venniük a parlament nyitóülésen és az eskütételen. Ungváry Krisztián történészt is idézi, aki azt javasolta, hogy az udvari bolonddá silányított ellenzéki politikusok bojkottálják a parlamentet.

Úgy látja: az Orbán által kitalált NER hosszú távon olyan konzervatív, tekintélyelvű rendszerré fejlődhet, amely az 1932 és 1974 közötti portugál Salazar-rendszerhez hasonló. Ugyanakkor a Salazar-rezsimmel ellentétben Orbán nem zárja börtönbe a kritikusokat, a határok pedig nyitva maradnak. Szóba hozza Inotai András közgazdász véleményét is, aki szerint komoly gazdasági válság közelít.

Nem a korrupt, Fidesz-közeli elit és a miniszterelnök újgazdag családja, hanem a lakosság állja majd a számlát. A durva ébredés következményei azonban beláthatatlanok – az arrogancia által elvakított, máig nem veszélyeztetett Orbán Viktor számára is.

 

Nyitókép: Paul Lendvai újságíró, az Europäische Rundschau társkiadója és főszerkesztője a Demokratikus Koalíció Az elszigetelt Magyarország és a globális világ című budapesti konferenciáján 2014. december 19-én. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Választás 2022#paul lendvai#lengyel lászló#inotai andrás#ungváry krisztián#európai unió#választás#ner#orbán viktor

Címlapról ajánljuk