Tudomány-Tech

Kiderült, miért nem tudnak egy jóízűt enni az asztronauták a világűrben

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 18:51

A mikrogravitációtól náthás tünetei lesznek az űrhajósoknak, többek között ezért nem érzik jól az ízeket. De van más oka is annak, hogy a lakomázás az űrállomáson nem népszerű program.

Nem csak a családtagjaik hiányától szenvednek a Nemzetközi Űrállomáson szolgáló asztronauták, egy furcsa rendellenesség adott munkát a kutatóknak: az űrhajósok nem tudnak egy jóízűt enni – írja a hvg.hu.

A tudósok arra jutottak, hogy egyrészt a mikrogravitáció lehet ebben a ludas. Amikor az űrhajósok felkerülnek az űrbe, megduzzad az arcuk és eldugul az orruk. Ez azért következik be, mert a súlytalanság állapotában a folyadék a test alsó részéből a felsőbe vándorol. Tulajdonképpen náthás tüneteik vannak, ami a szaglást és az ízlelést is befolyásolja, de ez egy idő után elmúlik.

Másrészt arra jutottak, hogy az ízek intenzitása is más, mint a Földön. Egy szimulált űrállomáson végeztek kísérleteket, kiderült, néhány íz, például a vaníliáé és a manduláé sokkal intenzívebb, míg a citrom esetében az érzékelés nagyjából ugyanolyan maradt. A kutatók szerint ezen az úton elindulva már ki lehet találni, milyen ételeket érdemes az űrbe küldeni.

Nyitókép: Getty Images/NASA

#Tudomány-Tech#űrhajó#étkezés#ízek#kutatás#tudósok#nemzetközi űrállomás

Címlapról ajánljuk