Tudomány-Tech

Veszélyes átverés terjed a Facebookon

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 11:04

A csalók ezúttal hamis üzleti oldalakat és hirdetéseket használnak arra, hogy jelszólopó programokat telepítsenek az eszközére.

Újabb átverés terjed a Facebookon: a csalók hamis üzleti oldalakat és reklámokat használnak arra, hogy jelszólopó programokat terjesszenek – írja a 24.hu.

A Trustwave kiberbiztonsági kutatóinak legfrissebb jelentése szerint a csalók egyebek mellett Windows-témák letöltésére buzdítják a gyanútlan felhasználókat, de a Sora AI nevű videógeneráló mesterséges intelligencia és a videójátékok is népszerűek köreikben. 

Mint írják, a csalás kivitelezéséhez legtöbbször új oldalakat hoznak létre, de az sem ritka, hogy már létező, népszerű oldalakat térítettek el. Amikor a felhasználó rákattint egy hirdetésre, a Google Sites vagy a True Hosting webhelyen tárolt weboldalakra kerül, amelyeket a hirdetés által támogatott tartalom letöltési oldalaiként tüntetnek fel.

A Letöltés gombra kattintva azonban nem az adott program, hanem egy jelszólopó szoftver települ, de akár a felhasználók bankkártyaadatait is megszerezhetik. A Trustwave kutatói a Facebook mellett a LinkedIn-en és a YouTube-on is azonosítottak ilyen átveréseket, így érdemes figyelnie a gyanús oldalakat és hirdetéseket.

Nyitókép: Nikolas Kokovlis / NurPhoto via Getty Images

#Tudomány-Tech#facebook#átverés#csalás#adathalászat#kiberbiztonság#LinkedIn#youtube#adatlopás

Címlapról ajánljuk