Tudomány-Tech

Mesterséges intelligenciával ismerik fel a macskák fájdalmát

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 13:45

Rengeteg idősebb állat küzd fájdalmakkal járó betegséggel, de csak nagyon apró részüket kezelik. Az alkalmazás segíthet a gazdiknak eldönteni, hogy kedvencük jól érzi-e magát.

Állatorvosok és informatikusok olyan alkalmazást fejlesztettek Japánban, amely a macskák arcát vizsgálva, mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel, ha az állatoknak fájdalmuk van – írja honlapján a Sky News. A szoftvert hatezer, macskákról készült fotóval tanították be, és fejlesztői szerint több mint 95 százalékos pontossággal működik.

A Nihon Egyetem állatorvostudományi központjának vezetője, aki maga is részt vett az alkalmazás fejlesztésében, elmondta, hogy az állatorvosok valamennyire meg tudják állapítani, ha egy állatnak fájdalmai vannak, de a gazdiknak nehezebb a dolguk. Mint mondta, az idősebb macskák több mint hetven százalékának van ízületi gyulladása vagy fájdalommal járó betegsége, de csak két százalékukat kezelik.

Az alkalmazás az állattartóknak segít megállapítani, hogy a kedvencükkel minden rendben van-e. Japánban már több mint 230 ezren használták a szoftvert azóta, hogy tavaly elérhetővé tették.

Kurunczi Norbert miután úgy érezte, kiégett az üzleti világban, az állatok mentésében találta meg a boldogságot. Eleinte csak macskáknak segített, majd jöttek a rókák. Idén már 100 sebesült rókának segített az őszödi rókamentő:


Nyitókép: REUTERS/Issei Kato

#Tudomány-Tech#macska#japán#fájdalom#alkalmazás#mesterséges intelligencia

Címlapról ajánljuk