Tudomány-Tech

Videón a tragikus baleset: tengerbe csapódott gépével és szörnyethalt az Apollo-8 egyik legendás űrhajósa

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 8. 7:30

Repülőgép-balesetben életét vesztette az Apollo-8 holdküldetés egyik tagja, William Anders, aki az ikonikus Földkelte fotót készítette. 

Repülőgép-balesetben meghalt az Apollo-8 űrmisszió egyik tagja, William Anders, írja az MTI. Az egykori űrhajós pénteken vesztette életét, amikor Seattle közelében, az Egyesült Államok északnyugati partjainál fekvő San Juan-szigeteknél a tengerbe csapódott és felrobbant az általa vezetett Beechcraft repülőgép. Az Apollo-8 legénységének tagja 90 éves volt. 

A tragikus balesetről videófelvétel is készült:


Az Apollo-8 küldetés űrhajója 1968 decemberében indult a Hold felé, ez volt a NASA Hold-programjának a második emberes küldetése. A fedélzeten Frank Borman, James Lovell és William Anders űrhajósok tartózkodtak. Ezzel az űrhajóval először hagyták el emberek a Föld gravitációs és mágneses mezőit, és először kerülték meg a Holdat.

A Hold melletti elrepülése során William Anders elkészítette az egyik leghíresebb űrfotót, Földkelte (Earthise) néven, amin a Föld és a Hold felszíne látható egyszerre színesben:

Lezuhant gépével és meghalt az Apollo-8 egyik legendás űrhajósa
Fotó: William Anders / NASA

A NASA az alábbi videóval tisztelgett a legendás űrhajós emléke előtt:


Nyitókép: NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#nasa#apollo 8#william anders#űrhajós#meghalt#halál

Címlapról ajánljuk