Tudomány-Tech

10 tuti módszer, hogy vonzóbbak legyünk, már ha nem okoz gondot folyamatosan hazudozni

rtl.hurtl.hu

2024. május 26. 13:27

Manapság sokan küszködnek a párkereséssel, pedig a képlet viszonylag egyszerű, legalábbis a pszichológusok szerint. Ha szeret összevissza hazudni magáról, akkor könnyen rátalálhat élete szerelmére. 

Miért van az, hogy egyes emberek könnyebben vonzzák a partnereket, mint mások? Ez egy nehéz és bonyolult kérdés. Nyilvánvalóan nem mindenki keres partnert, de azok számára, akik próbálnak eligazodni a társkeresés világában, iránymutató lehet, hogy vannak olyan tulajdonságok, amelyek általában vonzóvá teszik az embert, legalábbis a tömegek számára, írja a Psychology Today.

A Nicosiai Egyetem professzora, Menelaos Apostolou társaival együtt ambiciózus kísérletbe fogott annak érdekében, hogy olyan stratégiákat határozzanak meg, amivel az egyén szupervonzóvá válik. Több mint 7 ezer embert kérdeztek meg összesen 14 országban (Ausztriában, Brazíliában, Kínában, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Japánban, Peruban, Oroszországban, Spanyolországban, Törökországban, az Egyesült Királyságban és Ukrajnában).

A vizsgálatban 4 616 nő és 2 525 férfi vett részt, mintegy 40 résztvevő nem specifikálta a nemét. A résztvevőket arról kérdezték, hogy mit tartanak vonzónak a partnerükben.

Minden résztvevő kitöltött egy felmérést, amelyben arra kérdeztek rá, hogy milyen mértékben alakították a személyiségüket, kinézetüket annak érdekében, hogy tessenek a meghódítani kívánt félnek. Az adatokat összesítették, így kapták meg azt a 10-es listát, ami elvileg a hódítás tízparancsolataként is értelmezhető.

  1. A partnerünk és köztünk lévő hasonlóságok kiemelése: legyen ugyanaz a hobbink, és mutassunk érdeklődést olyan dolgok iránt, amik a másiknak fontosak, és természetesen értsünk egyet a véleményével. 
  2. Javítsunk a külsőnkön, legyünk ápoltak, illatosak és jó megjelenésűek.
  3. Jövedelem és társadalmi státusz emelése: keressünk több pénzt, olvassunk, fogyasszunk kultúrát.
  4. Drasztikusan változtassuk meg a kinézetünket: legyen piercingünk, tetoválásunk, drága telefonunk, drága autónk, motorunk, ha kopaszodunk hajbeültetésünk stb.
  5. Saját képességeink és tehetségünk bemutatása: lényegében dicsekedjünk magunkkal.
  6. Titkoljunk el minden negatív tulajdonságot, beleértve a mentális és egészségügyi problémákat.
  7. Mozogjunk, sportoljunk többet.
  8. A saját gazdagságunk és a jó tulajdonságaink eltúlzása. 
  9. Médiamegjelenés felturbózása, jobb fotók, videók készítésével és retusálással.
  10. Fogyjunk le, vagy legalább viseljünk olyan ruhát, amiben vékonyabbnak tűnünk.

Az eredmények igen érdekesek és tendenciájában konzisztensek voltak az egész világon, némi eltérést Kína mutatott. Kiderült, hogy a nők nagyobb valószínűséggel alkalmazták az úgynevezett „küllemnövelő stratégiákat”, mint a férfiak. Ezzel szemben a férfiak nagyobb valószínűséggel használták a „jövedelem és a társadalmi státusz növelése”, valamint a „vagyon és a képességek fitogtatása és eltúlzása” stratégiát. A jövőbeni tanulmányoknak külön-külön kellene megvizsgálniuk ezeket a viselkedési formákat, hogy meghatározzák, hogy rövid vagy hosszú távú kapcsolatok lesznek inkább ezekből a stratégiákból, de a szakértők szerint ezek inkább a rövid kapcsolatoknak kedveznek. 

Ez azért nem meglepő, tekintve, hogy a „jótanácsok” nagy része arról szól, hogy hazudjunk magunkról.

Márpedig az ilyesmi azért tartós együttéléssel ki szokott derülni.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Tudomány-Tech#szerelem#pszichológia#párkeresés#Életmód#változás

Címlapról ajánljuk