Tudomány-Tech

A közösségi oldalak folyamatos pörgetése rosszat tehet a fiatalok mentális egészségének

rtl.hurtl.hu

2024. április 16. 10:10

Elképesztő, brutális időt töltünk képernyőket bámulva, kiderült, hogy ez nincs túl jó hatással a fiatalok mentális állapotára.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság azt javasolja, hogy a technológiai cégek és törvényhozók tegyenek határozottabb lépéseket a fiatalok mentális egészségének védelmében. Szerintük a közösségimédia-platformok felnőtteknek készültek, és önmagukban nem alkalmasak arra, hogy a fiatalok biztonsággal használják őket, írja az NBC News.

A társaság egy keddi jelentésében kifejtette, hogy a végtelen görgetés és a push-értesítések „különösen kockázatosak” a fiatalokra, akik a még fejlődésben lévő agyuk miatt kevésbé lesznek képesek leszokni az addiktív élményekről és érzékenyebbekké válnak a figyelemelterelésre.

Az életkori korlátozások önmagukban nem oldják meg teljesen a problémát, különösen mivel sok gyerek könnyen kikerüli ezeket a korlátokat. Ehelyett a közösségimédia-cégeknek alapvető változtatásokat kellene végrehajtaniuk, állítja a társaság, azt ugyanakkor nem részletezik, hogy a cégeknek mit kellene változtatniuk. Egyes szakértők szerint az értesítések kikapcsolása és a végtelen görgetés lehetőségének megszüntetése javítana a helyzeten.

A Meta szóvivője megkérdőjelezte azt az állítást, hogy nem történtek változások a platformjain az utóbbi időben. A Meta a tizenéveseknek figyelmeztetést küld, amikor 20 percnél több időt töltenek a Facebookon, és szülői felügyeleti eszközöket adtak hozzá a fiókokhoz, amelyek lehetővé teszik a szülőknek, hogy szüneteket ütemezzenek be a tizenéveseknek. Az persze már más kérdés, hogy a fiatalok hosszú évek óta elmenekültek a Facebookról.

Az NBC cikke megemlíti, hogy márciusban Floridában egy olyan törvényt fogadtak el, amely megtiltja, hogy 14 év alatti gyermekek közösségimédia-fiókot használjanak, és szülői beleegyezésre van szükség ahhoz, hogy Facebookozzanak vagy Instagramozzanak a gyerekek. Kaliforniai törvényhozók is egy hasonló törvényjavaslatot terjesztettek elő, valamint több állam beperelte be a Metát, amiért állítólagosan megtévesztő funkciókat alkalmaznak, amelyek károsítják a gyerekek és a kamaszok mentális egészségét.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Tudomány-Tech#közösségi média#tiktok#mentális egészség#instagram

Címlapról ajánljuk