Tudomány-Tech

Élő közvetítés: itt lehet nézni az amerikai napfogyatkozást

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 16:27

A hét, ha nem a hónap látványossága: hétfő este teljes napfogyatkozás lesz az Egyesült Államokban, amit az rtl.hu-n élőben lehet majd nézni.

Frissítés: közvetítésünk hétfőn késő este véget ért.

Hétfőn este 20 óra 7 perctől (magyar idő szerint) kezdődően teljes napfogyatkozás halad majd végig az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada egyes részein. A folyamatot azonban már fél hét környékétől érdemes lesz nyomon követni.

Az MTI szerint a természeti jelenséget először Texas államban lehet majd megfigyelni, ahol helyi idő szerint hétfőn fél 12-kor éri el a teljességet mintegy 4 és fél percen keresztül. A Hold árnyéka bő egy órával később Maine államnál hagyja el az Egyesült Államok területét.  

Részleges napfogyatkozás az Egyesült Államok területének nagy részén látható lesz, Los Angelesben a Nap mintegy felét takarja majd ki a Hold, ahogy Miamiban is. A fővárosban, Washingtonban csaknem 90 százalékos lesz.

A teljes napfogyatkozás sávjába eső területen mintegy 44 millió ember él, és jelentősen megnövekedett turizmusra számítanak, komoly bevétellel. A Lisa W. Miller & Associates közelmúltban készült kutatása szerint 12 millió ember kel útra, hogy a maga teljességében láthassa a csillagászati jelenséget. A legtöbben, mintegy 1 millióan Texast választják, ahol leghosszabb ideig lesz észlelhető a napfogyatkozás.


Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

#Tudomány-Tech#napfogyatkozás#egyesült államok#élő#közvetítés#nasa

Címlapról ajánljuk