Tudomány-Tech

Microsoft: Kína mesterséges intelligenciával befolyásolhatja a neki fontos választásokat

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 14:26

A Microsoft friss jelentése szerint Kína mesterséges intelligencia segítségével próbálja majd befolyásolni az amerikai, a dél-koreai és az indiai választásokat.

A Microsoft arra figyelmeztet, hogy Kína mesterséges intelligencia (MI) által generált tartalmakkal próbálja majd meg befolyásolni az amerikai, a dél-koreai és az indiai választásokat – írja a Guardian.

Az amerikai technológiai vállalat fenyegetéselemző csoportjának pénteken közzétett jelentésében az áll, hogy a kínai állam által támogatott kibercsoportok várhatóan idén célba veszik a legnagyobb választásokat, és ebben az akcióban bizonyos mértékig észak-koreai szereplők is részt vehetnek. A Microsoft szerint 

Kína tartalmakat fog létrehozni MI segítségével és terjeszteni azokat a közösségi médián keresztül befolyásolási célzattal.

A cég hozzátette, bár ezen tartalmaknak befolyásolási potenciálja csekély, Peking egyre több kísérletet tesz manipulált mémek, videók és hanganyagok készítésére, így ez a későbbiekben változhat. A jelentésben emlékeztetnek: Kína már januárban, a tajvani elnökválasztáson is próbálkozott egy MI-vel megalkatott dezinformációs kampánnyal. A vállalat szerint ez volt az első alkalom, hogy egy államilag támogatott szervezet mesterséges intelligenciával előállított tartalmat használt külföldi választások befolyásolására. 

A Storm 1376 nevű, Spamouflage vagy Dragonbridge néven is ismert csoport rendkívül aktív volt a tajvani választások során, és olyan hamis tartalmakat terjesztett a szuverenitáspárti jelöltről, amelyekben alaptalanul vádolták meg közpénzek elsikkasztásával. Megjegyezték,

a gép alkotta hamis hírbemondók használata is egyre népszerűbb, ezt a taktikát Irán is alkalmazza. 

Ezeket a tartalmakat a Microsoft szerint CapCut nevű videógeneráló MI-vel hozzák létre, amelyet a kínai ByteDance, a TikTok tulajdonosa fejlesztett ki. Hozzáteszik, kínai csoportok továbbra is folytatnak befolyásolási kampányokat az Egyesült Államokban, ahol a Peking által támogatott szereplők célja, hogy megosztó kérdéseket tegyenek fel a közösségi médiában, és az erre adott válaszokból gyűjtsenek adatokat. A 170 millió amerikai felhasználó által használt TikTokkal szemben egyébként is súlyos vádak fogalmazódtak meg az Egyesült Államokban, emiatt elérhető távolságba került a videómegosztó teljeskörű betiltása is, erről itt írtunk. 

A technológia melegágya a visszaéléseknek

2024 a választások éve: több mint 60 országban tartanak szavazásokat. Számos előnye ellenére félő, hogy a mesterséges intelligenciával beavatkozhatnak a demokratikus folyamatokba, lévén a politikai ellenfelek lejáratására használható lehet, erről itt írtunk. A technológia melegágya a visszaéléseknek, legyen szó álhírekről, dezinformációról vagy más csalásokról. Hogy valóban bevetik-e a technológiát a kampányok során, azt azonban egyelőre nem tudni. Miután egyre nehezebb megkülönböztetni a valódi és az MI által generált tartalmakat, korábban hosszú cikkben foglaltuk össze, hogyan ismerheti fel ezeket.

A Reggeliben pedig azzal kísérleteztek nemrég, hogy megtippelték: a videóban szereplő fotókon igazi személyek szerepelnek-e, vagy csak mesterséges intelligencia szüleményei!


Nyitókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Joe Biden amerikai elnök Kaliforniában, 2023 november 15-én. Fotó: Kevin Lamarque / File Photo via Reuters

 

#Tudomány-Tech#kína#microsoft#mesterséges intelligencia#ai#mi#választások#beavatkozás#befolyásolás#kibervédelem#kiberbűnözés#egyesült államok#amerikai választás#tajvan#india#dél-korea#észak-korea

Címlapról ajánljuk