Gazdaság

Virágzik a kínai kamucsomagos átverés Magyarországon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 6. 10:07

A futárok sokszor már a csomag kinézetéből tudják, hogy a címzett átverés áldozata lesz.

A 24.hu cikke szerint rettentően elharapózott Magyarországon a túlnyomórészt Kínából érkező kamucsomagokkal űzött átverés gyakorlata. A cikk szerint az összes kikézbesített csomag mintegy 4–5 százaléka lehet átverés. Az esetek egy jelentős részében a címzett nem is rendelt semmit, de átveszi az utánvétes csomagot, ezzel akár több tízezer, de akár százezer forintos kárt szenved. Az esetek másik részében valamilyen távolkeleti webáruházból rendelt – olcsósága miatt nagyon vonzó – termékről derül ki a csomag kibontása után, hogy valami gagyi dolog, a hirdetetthez semmiben nem hasonlító áru van benne.

A 24.hu-nak nyilatkozó futárok – köztük a Magyar Posta (MPL) alkalmazottjai is – olyan sok ilyen esettel találkoznak, hogy sokszor már a csomag kinézetésből tudják, a címzett átverés áldozata lesz. A csomagokon nagyon sokszor a gyanúsnak tartott FAN-logó látható, a feladó többnyire a European Chinese Supply Chain Zrt., vagy a Hongkong Yake Traiding Limited nevű cég.

A csomagok mérete és formája is árulkodó, gyakran fordul elő, hogy a megrendelt termék fizikailag nem is férhet bele abba a dobozba, amit a címzett képhez kap.

Az átveréshullám ellen a futárok egy része igyekszik saját indíttatásból felvenni a harcot. Mivel nagyon sok idős, kispénzű ember esik áldozatul – akik többnyire azt hiszik, hogy fiuk-lányuk, unokájuk rendelt valamit az ő címükre –, amikor átverést gyanítanak, figyelmeztetik a címzettet, hogy inkább ne vegye át a gyanús csomagot.

A nyugdíjas Dezső bácsi nagynyomású mosót rendelt 30 ezer forintért – mondtam neki, szerintem ne vegye át, de az öreg közölte, őt nagyon meggyőzte a reklám, és kifizette a csomagot. Aztán, amikor kibontotta, hívott, hogy valami műanyag, vízipisztolyhoz hasonló gagyi terméket kapott (értékét 4 ezer forintra saccolta), amivel tutira nem lehet nagy nyomáson mosni

– mondta egy sokat látott MPL-futár.

A 24.hu-nak nyilatkozó futárok szerint havonta száznál is több kamucsomagot visz ki egy-egy futár. Volt aki arról számolt be, hogy az utóbbi öt hónapban mintegy 10 ezer csomagot kézbesített – ezekből 400–500 darabot küldött vissza, miután szólt a címzettnek, hogy szerinte árverés a csomag. Sokan vannak azonban, akik nem hallgattak rá, ők futhattak a pénzük után.

Rámehet a testi-lelki egészségünk, ha csalók átvernek

Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus korábban a Reggeliben arról beszélt, hogy szorongást, depressziót, poszttraumás stressz szindrómát (PTSD) és pszichoszomatikus betegséget is okozhat, ha jelentős pénzünktől megfosztanak a telefonos vagy online csalók:


Nyitókép (illusztráció): "Neat things come in weird packages" by Plutor is licensed under CC BY 2.0 .

 

#Gazdaság#kína#átverés#csomagküldés#kamu

Címlapról ajánljuk