Külföld

Jönnek a kínai rendőrök Magyarországra, vita lesz róla az EP-ben

rtl.hurtl.hu

2024. március 25. 9:35

A Momentum attól tart, a kínai rendőrök megfigyelhetik az itt élő kínaiakat.

„Kínai rendőri tevékenység Európában” – ezzel a címmel tartanak vitát az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén április 10-én. A téma napirendre tűzését az Újítsuk meg Európát! nevű liberális frakció kezdeményezte, mert rendkívül aggasztónak tartja, hogy egy friss megállapodás alapján kínai rendőrök hamarosan együtt járőrözhetnek magyar kollégáikkal Magyarországon, írja a Népszava.

Mint arról beszámoltunk, kínai rendőrök járőrözhetnek hamarosan a magyar utcákon, a Belügyminisztérium szerint erre azért van szükség, mert az utóbbi években egyre több a kínai turista, és ez növelné a biztonságérzetüket a sűrűn látogatott helyeken.

Mint írtuk, a Momentum attól tart, a Kínai Kommunista Párt meghosszabbított kémszervezeteként tevékenykednek majd itt a rendőrök, és megfigyelhetik az itt élő kínaiakat.

Az EP-képviselők a Népszava birtokába került levelükben emlékeztetnek: Kínának hasonló megállapodása van a tagjelölt Szerbiával is, egy spanyol székhelyű civil szervezet 2022-es jelentése pedig kiderítette, hogy a kommunista ország akkor több mint 100 illegális rendőrőrsöt működtetett világszerte,, ebből mintegy 30-at az Európai Unió 14 országában (kettőt Budapesten).

Ajánló: Magyarországon is működhetnek illegális kínai rendőrőrsök

A leleplezés óta az európai nemzeti hatóságok igyekeztek véget vetni a titkos és törvénytelen tevékenységet folytató „rendőrségi szolgáltató helyek” tevékenységének, amelyek a kínaiak szerint adminisztratív segítséget nyújtottak külföldön tartózkodó honfitársaiknak, a gyanú szerint valójában megfigyelték és megpróbálták hazakényszeríteni a „disszidenseket”, írja a lap.

Az áprilisi plenáris ülésen a kínai rendőri jelenlétről szóló eszmecserét rögtön a magyarországi jogállamiság helyzetéről szóló vita követi.


Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Vang Hsziahong, a Kínai Népköztársaság államtanácsosa, közbiztonsági minisztere (b3) megbeszélést folytat a Karmelita kolostorban 2024. február 16-án. A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#kína#kínai rendőrök#vita#járőrözés

Címlapról ajánljuk