Tudomány-Tech

Küszöbön a TikTok betiltása az Egyesült Államokban

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 16:25

Az amerikai képviselőház szerdán megszavazott egy törvényjavaslatot, amely ahhoz vezethet, hogy betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban.

Az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza szerdán megszavazta azt a múlt héten benyújtott törvényjavaslatot, amely arra kötelezné a TikTok kínai tulajdonosát, a ByteDance-t, hogy megváljon a közösségi oldaltól, ami 

a platform betiltásához vezethet az USA-ban.

A képviselőház szerdán gyorsított eljárás keretében szavazott az intézkedésről, amelynek elfogadásához képviselők kétharmada rábólintott. A BBC tudósítása szerint a törvény értelmében a technológiai óriásvállalatnak hat hónapja lenne arra, hogy eladja a 170 millió amerikai felhasználó által használt alkalmazásban lévő részesedését, ellenkező az appot le kellene szedni az alkalmazásboltok kínálatából. Ha pedig ennek nem tesz eleget az Apple és a Google, akkor százmilliárd dolláros büntetésekkel nézhet szembe.

Joe Biden amerikai elnök is jelezte, hogy aláírná ezt a törvényjavaslatot, ha az asztalára kerül.

Amerika vélhetően egy lépéssel közelebb került a TikTok betiltásához, azonban az alkalmazás népszerűsége és a választási év miatt nehézségekbe ütközhet a folyamat, a törvény elfogadása a szenátusban is bizonytalan.

A törvényhozók már régóta aggódnak amiatt, hogy a kínai kormány hozzáférhet az amerikai felhasználók adatához vagy befolyásolhatja, hogy mit látnak a platformon – emlékeztet a Reuters. A vádak szerint a platform amerikai politikai megosztottságot hangoztató tartalmakat terjeszt, és az sem zárható ki, hogy Kína az alkalmazást felhasználva szeretne beavatkozni 2024-es amerikai választásokba. 

Christopher Wray, az FBI igazgatója azt mondta, hogy a TikTok nemzetbiztonsági fenyegetést jelenthet. 

A cég azonban azt állítja, hogy soha nem osztotta meg a felhasználok adatait a Kínai Kommunista Párttal, és nem is tervezi azt. Noha 2020-ban még Donald Trump is hangos szószólója volt a TikTok betiltásának, az új törvényjavaslatot kritizálta, mondván a lépés csak megerősítené pozícióijában Mark Zuckerberget, a Facebook és az Instagram anyavállalatának (Meta) vezérigazgatóját.

Az Euronews cikke szerint a kínai techóriás mindent megtett a törvényjavaslat megszavazása ellen, amelyet az alkotmány első kiegészítése (azaz az amerikai szólásszabadság) elleni támadásként értékelnek. Az alkalmazás a napokban push-értesítésben riasztotta az amerikai felhasználókat, hogy Washington rá akarja kényszeríteni a kínai ByteDance vállalatot a TikTok eladására. „Fennáll a veszélye, hogy a TikTok leáll az Egyesült Államokban” – rémisztett üzenetével a vállalat, azt kérve a felhasználóktól, hogy gyakoroljanak nyomást a kongresszusi képviselőikre. Az üzenet hatására a felháborodott felhasználók megrohamozták a képviseleti irodák elérhetőségeit, hogy tiltakozzanak a betiltás ellen. 

A kínai videómegosztó ellen nem csak az Egyesült Államokban lépnek fel. Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság februárban eljárást indított a TikTok ellen. A brüsszeli testület amiatt aggódik, hogy a videómegosztó alkalmazás függőéget okoz, nem tesz eleget a kiskorúak védelme érdekében és átláthatatlanul működik.

Nyitókép: Omer Taha Cetin / Anadolu via Getty Images

#Tudomány-Tech#tiktok#betiltás#egyesült államok#bytedance#kína#Kínai kommunista párt#közösségi média

Címlapról ajánljuk