Bulvár

Demens idősek videózása, férfi exek leszbizése, lábkörmözés: sosem voltak ilyen kegyetlenek a tiktokkerek

rtl.hurtl.hu

2024. február 2. 14:09

A Tiktok sokszínű felület, így megjelennek buta, esetleg káros, sőt, rosszindulatú tartalmak is az érdekes, okos, fontos videók mellett. Előbbiek tízes listája következik. 

2023-ban sem lett szelídebb hely a Tiktok, legalábbis a DailyDot cikke szerint. A lap összeszedte 2023 legproblémásabb trendjeit, amelyek nemhogy túlléptek, hanem inkább átszaltóztak a határokon.

A tízes lista már erősen indul, a dobogóra került trendek pedig egyenesen bicskanyitogatóak.  

10. A kékgalléros feleségek túl sokat osztanak meg…

Szeptemberben a kékgallérosok – azaz fizikai munkát végző személyek – feleségei sokkal többet árultak el házasságaik kulisszáiról, mint amennyit jólesik megnézni. Néhányan például levágták férjük lábkörmét. A többit inkább nem is írjuk le. A trend lényege az volt, hogy egyes nőknek mit kell elviselnie házasságában, mert férje nem képes valamire, például saját lábkörme levágására. 

9. Demenciában szenvedő emberek filmezése

Augusztusban kaptak fel a felületen olyan videókat, amelyeket tiktokkerek demeciában szenvedő szeretteikről készítettek. Bár a videók jószándékúnak tűntek, értelemszerűen felmerült, hogy tisztességes vagy etikus-e olyan embereket filmezni, akik nem teljes kognitív funkciójukkal működnek. A videók üzenete egyébként az volt, hogy ezek a személyek is lehetnek boldogok. 

8. Vitázz velem!

Aki nem ismerné a Tiktokot: van lehetőség élő videókat készíteni, ezekbe be lehet csatlakozni, idegenekkel is lehet nyilvánosan beszélgetni. Vagy éppen vitázni, a Vitázz velem! trendje erre épül. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az élőző személy egy mondat előtt ül, például: „az LGBTQ+ jogok emberi jogok”, majd ebbe a témába lehet becsatlakozni. Az ilyen viták jól is elsülhetnek, de vonzzák a gyűlölködőket is, akik így gond nélkül terjeszthetik nézeteiket.

7. Isteni nők

A DailyDot szerint isteni nőiség, mint spirituális fogalom már régóta létezik, az ötlet azonban, hogy létezik egy nőies, finom energiaforrás, amely ellentétben áll a világot uraló férfias, erőteljes energiaforrásokkal, tavaly újjáéledt a TikTokon.

Néhány ilyen, isteni nőiséget hirdető tiktokker a belső traumák meggyógyítására hívja fel a figyelmet, ami üdvözlendő. Mások viszont azt hirdetik, hogy a férfiaknak vezető szerepet kell adni, hogy a nő életükben egyfajta érzelmi állapot legyen.Talán mondani sem kell, hogy ez miért szexista.

6. Heteró exek leszbizése

A trend valahogy így fest: egy heteroszexuális nő azt mondja, hogy volt már leszbikus kapcsolatban. Azt gondolhatnánk, hogy ez azt jelenti, hogy volt már kapcsolata nővel, de aztán gyorsan tisztázza, hogy csak egy olyan férfival járt, aki „egy ribanc” volt. A homofóbia mindig felesleges, de ez a homofóbia egészen speciális formája. Heteró nők arra használják a leszbikus közösséget, hogy volt párjaikat alázzák. Ráadásul úgy tesznek, mintha a nők közötti kapcsolatban valaki ribanc lenne. Ez sem szorul sok magyarázatra.

5. Manifesztációs zenék

Emlékeznek még azokra a kísértetiesnek szánt emailekre, amikben az állt, hogy ha a címzett nem küldi el 10-15 embernek azt, szerencsétlenség éri, megjelenik nála éjfélkor a Spagettihajú Tésztaszörny vagy valamilyen ijesztő, túlvilági entitás? Ezek a lényeg már nem levélben, hanem a Tiktokon kísértenek.

Most az ígéret, illetve fenyegetés az, hogy ha valaki bizonyos hangokat használ Tiktok-videóiban, akkor pénzt áll a házhoz vagy a szerelme írni fog neki. Vagy hogyha nem, rossz dolgok fognak történni. 

Nem, nem fognak. 

4. Utolsó étkezés a halálsoron

Sok módja lenne annak, hogy egy trend feldolgozza, ki mit szeret enni. Mégis egy elég ízléstelen megközelítést kapott fel a Tiktok: sokan osztottak meg videókat arról, hogy mit ennének kivégzésük előtt a halálsoron. A kritikusok szerint ez érzéketlen, tapintatlan.

3. Csajos vacsora

A csajos vacsora trend nagyon egyszerű volt, nők mutatták meg, mit vacsoráztak. Szépen feltálaltan a szemnek is jó falatokat, csakhogy ezek sokszor nem tartalmaztak elég kalóriát, így az egészségtelen étkezést propagálták. Nem érdemes táplálkozási tanácsokat, ajánlásokat elfogadni olyantól, akinek nem ez a munkája. A tájékozódáshoz pedig nem biztos, hogy egy totálisan ellenőrizetlen felület a leghitelesebb forrás. 

2. Diszkriminatív AI-filterek

A mesterséges intelligencia (AI) elfogult, ez pedig úgy jelenik meg, hogy az általa generált tartalomban a marginalizált emberek ábrázolása – vagy annak teljes hiánya – tettenérhető. Ez a Tiktok-filtereknél is így van: van zsírfóbiás, némelyik pedig nem működik jól a sötétebb bőrűeknél.

Novemberben egy AI-alapú szűrő, amely állítólag egy 1940-es évekbeli portrévá változtatja a felhasználók képmását, trendi volt a TikTokon. Néhány tiktokos azonban rámutatott, hogy fehérebben mutatja be a feketéket és soványabbnak mutatja a teltebb felhasználókat. Egy hónappal korábban telt felhasználók mutatták be, hogy egy másik AI-mémkészítő szűrő gúnyos vicceket gyárt róluk.

1. Énekesek sutyiban autotune-t használnak

A Tiktokon nem csak a fizikai megjelenésed javítására vagy megváltoztatására lehet, úgy az énekhangot is manipulálni lehet, hogy sokkal jobban szóljon. Sokan olyan videókat készítettek, mintha rögtönözve énekeltek volna angyali módon, ez persze manpiuláció eredménye volt. Glenn Devron énekes egy novemberi videóban mutatta be, hogyan készítik a Tiktok nem igazán őszinte énekesei ezeket az elsőre zavarbaejtően tökéletes videókat. 

Bogdányi Titanilla a Reggeliben mondta el, hogyan piszkálták őt a trollok a közösségi médiában:


Nyitókép: Getty Images

 

#Bulvár#tiktok#tiktok-trend#közösségi média

Címlapról ajánljuk