Videó

Mintha az Eiffel-tornyot süllyesztenék el, videón, ahogy a tengerbe eresztik a kínai vasszörnyet

rtl.hurtl.hu

2024. március 25. 11:19

Kína saját fejlesztésű mélytengeri szerkezete hétfő reggel sikeresen csúszott a tengerbe egy indítóuszályról Dél-Kínában, ami újabb mérföldkövet jelentett az ország mélytengeri olaj- és gázipari fejlesztésében. A Haiji-2 egy a tengerfenékre rögzített szerkezet, ami a tengeri olaj- és gázkitermelő létesítmények alapjául szolgál.

A vasszerkezet telepítése vasárnap kezdődött és várhatóan három nap alatt fejeződik be. Ezzel is bizonyítják, hogy az ország képes ultranagy, több mint 300 méteres mélységben is használható, rögzített mélytengeri szerkezetek építésére. A 338,5 méteres Haiji-2 a telepítést követően 324 méteres mélységben fog működni, és 37 000 tonna súlyú lesz, ami több szempontból is rekordnak számít.

A kolosszális Haiji-2 több mint 300 méter mélyre siklott le a víz alá az uszályra szerelt 200 méteres csúszósíneken keresztül. A folyamat mindössze egy percig tartott.

Az ilyen monstrumok telepítése összetett kihívás, a mérnököknek a tervezéstől, a berendezés technológiai képességein át a zord óceáni körülményekig mindent figyelembe kell venniük. A Haiji-2 esetében ugyanis nemcsak a súlya és magassága feszegeti a határokat, hanem az is, hogy egy rendkívül erős belső hullámokkal teli területen helyezkedik el, ami nagy technikai nehézségeket és üzemeltetési kockázatokat jelent. Emiatt kettős meteorológiai előrejelző rendszert, és egyéb biztonsági intézkedéseket is bevezettek.

A telepítés befejezését követően a Haiji-2-t a Haiyang Shiyou 122-vel, Ázsia első hengeres úszó, kitermelő, tároló és kirakodó berendezésével párosítják, hogy közösen fejlesszék Kína első mélytengeri olajmezőjét.

#Videó#kína#olajmező#szerkezet#tenger#rekord

Címlapról ajánljuk