Tudomány-Tech

A rák jelei már évekkel a betegség tünetei előtt észlelhetők

rtl.hurtl.hu

2024. március 31. 10:17

A Cambridge-i Egyetem nemrég megnyílt rákkutató intézetének tudósai olyan elváltozásokat keresnek, amelyek előre jelezhetik a sejtekben bekövetkező átalakulásokat.

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint a rák tünetei évekkel a betegség megjelenése előtt észlelhetők, írja a hvg.hu.

Az egyetem nemrég megnyílt rákkutató intézetének tudósai olyan elváltozásokat keresnek, amelyek előre jelezhetik a sejtekben bekövetkező átalakulásokat, és ezzel segíthetnek új módszereket megtervezni a daganatos betegségek kezelésében.

A Korai Rák Intézet fókuszában az áll, hogy megtalálják a tumorok elleni küzdelem módjait, még mielőtt a tünetek jelentkeznének. A kutatók arra összpontosítanak, hogy azonosítsák azokat a sok embernél előforduló, rákot megelőző állapotokat, amelyek hosszú ideig lappanganak a szervezetben, mielőtt daganattá fejlődnének. A cambridge-i kutatók szerint

a sejtek korai elváltozásait azonosítására képes tesztek több időt adnának az orvosoknak a kezelési módok kiválasztására

A tudósok vérmintákat is vizsgálnak, például azokat, amelyeket nők a petefészekrák-szűréseken adtak le. Mintegy 200 ezer ilyen minta áll rendelkezésre, amelyek segítségével azonosítani tudják azokat a változásokat, amelyek előre jelezhetik a rák kialakulását.

#Tudomány-Tech#rák#rákos megbetegedés#daganatos betegségek#Cambridge-i Egyetem#tünetek

Címlapról ajánljuk