Tudomány-Tech

Nagy változás az Instagramon, visszaszorítják a politikai tartalmakat

rtl.hurtl.hu

2024. március 26. 20:01

Az Instagramon és a Meta legújabb, Threads nevű közösségi oldalán ezentúl kevesebb lesz a politikai tartalom, hacsak nem állítják be külön a felhasználók. 

Letekeri a politikát a Meta az Instagramon és a legújabb, Threads nevű közösségi oldalán. A felhasználók ezentúl kevesebb politikai tartalmat látni a feedükben, hacsak nem állítják be külön, hogy engedélyezik azt – írja a Guardian.

Az Instagram még februárban jelentette be, hogy a jövőben nem fogják többé aktívan támogatni a politikai tartalmak terjedését a felületen. A Meta ezek közé sorolja a törvényekről, választásokról és társadalmi témákról szóló tartalmakat, de bővebben nem fejtette ki, mit ért alattuk.

A változás értelmében a beállításokban kell megadniuk a felhasználóknak, hogy ne korlátozza az algoritmus a politikai tartalmak megjelenítését olyan profiloknál, amiket nem követnek. A változás egyébként érinti Felfedezést és a Reels-videókat is, a vállalat azonban leszögezte: a felhasználók továbbra is látni fognak politikai tartalmakat azoktól, akiket már korábban bekövettek, rájuk mindez nem vonatkozik. A Meta emellett azt közölte:

a változtatást egy későbbi időpontban bevezetik a Facebookon is.

A brit lap szerint a lépéssel a cég arra törekszik, hogy szolgáltatásit elkülönítse a közéleti tartalmaktól és a hírektől. Az Instagramot a közelmúltban bírálatok érték, amelyek szerint cenzúrázta az izraeli-gázai háborúval kapcsolatos tartalmakat, miközben azzal is régóta vádolják, hogy a Facebook algoritmusai világszerte politikai polarizációhoz vezettek. A Meta egyébként tavaly fontolóra vette a politikai hirdetések teljes betiltását Európában, mert tartott attól, hogy nehéz lenne alkalmazkodnia az új uniós kampánytörvényekhez.

Nyitókép (illusztráció): Pexels.com

#Tudomány-Tech#instagram#meta#threads#politika#korlátozás#facebook#algoritmus#változás#reels

Címlapról ajánljuk